Читать «Случаят с непорочната скитница» онлайн - страница 77

Ърл Стенли Гарднър

Малден се обърна към съдията.

— Всяка цев — каза той — има определени отличителни белези, които се поставят от производителя, например, брой вдлъбнатини, тяхната форма и размери. Като добавка към това, всяка цев има свои определени особености, малки дефекти на метала, които на свой ред оставят многозначителни одрасквания върху куршума, който е изстрелян през цевта с огромната сила на газовете под налягане зад нея. Тези белези са точно толкова индивидуализирани, колкото и отпечатъците от пръсти.

— Направихте ли някакъв опит да огледате патрона и да идентифицирате оръжието, което го е изстреляло?

— Да, сър.

— Какво направихте?

— Взех 38 калибровия револвер „Смит и Уесън“, който беше приет като доказателство, заредих го с патрони „Пийтърс“, които бяха идентични с този фатален патрон по отношение на тегло и размери. Изстрелях няколко от тях в кутии пълни с памук. След това извадих патроните и ги сложих под микроскоп за паралелно сравняване.

Този микроскоп се състои от два отделни микроскопа, които са свързани по такъв начин, че разни предмети могат да бъдат поставени във всеки микроскоп и да бъдат завъртани на въртящи се маси, така че образите, които са наложени да могат да бъдат сравнени. Очевидно, ако двата образа заемат идентични точки, те се сливат в един образ.

По този начин аз поставих фаталния патрон и един от патроните, използвани при опита в такова положение, че всеки белег и отпечатък, всяка драскотина да си съвпаднат напълно.

Нося снимки, които показват основата на фаталния куршум и върха на куршума от опита, поставени един върху друг, така че белезите и драскотините си съвпадат напълно. С други думи, всяка драскотина и вдлъбнатина изглеждат като продължени, и все пак снимката изобразява два куршума. Виждате напречната линия, която отбелязва долната част на фаталния куршум и горната част на другия. И все пак, тези линии така съвършено си съвпадат, че това изглежда като снимка на един единствен куршум. Това е стандартния начин да се покаже идентичност и сходство на одрасквания и белези от цев.

Малден извади снимките, подаде ги на Бъргър, който ги предаде на Мейсън и след това помоли да бъдат приети като доказателство.

— Някакви забележки? — попита съдията Кийтли.

— Никакви, Ваше благородие.

— В такъв случай те ще бъдат приети като доказателство и ще бъдат отбелязани със съответните номера.

— Разпитвайте — каза Бъргър. Мейсън се изправи за кръстосан разпит.

— Вие казахте, че сте специалист в областта на отпечатъците.

— Да, сър.

— Следователно, вие без съмнение сте огледал мястото за отпечатъци?

— Да, сър.

— И открихте ли отпечатъците на обвиняемия Джон Рейсър Адисън?

— Да, сър.

Хамилтън Бъргър се усмихна самодоволно.

— И отпечатъците на Лорейн Ферел, вдовицата на починалия?

— Да, сър.

— И също така, открихте отпечатъци, които смятате, че принадлежат на жена, нали?

— Да, сър, мисля, че са отпечатъци на две жени.

— И направил ли сте опит да изготвите проба от тези отпечатъци с цел идентифицирането им?

Свидетелят погледна колебливо към Хамилтън Бъргър и каза: