Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 71

Паулу Коелю

Санитарите завързаха тялото на Едуард с няколко платнени ленти и пъхнаха гума в устата му.

— Това е, за да не си прехапе езика — каза единият от мъжете на Вероника, доволен, че дава техническа информация заедно с необходимото предупреждение. Поставиха странния апарат — голям колкото кутия за обувки, с някакви копчета и три прозорчета със стрелки — на един стол до леглото. Два кабела излизаха от горната му част и завършваха във формата на слушалки. Единият от санитарите залепи слушалките върху слепоочията на Едуард. Другият през това време нагласяваше механизма, като въртеше някакви копчета ту надясно, ту наляво. Въпреки че не можеше да говори заради гумата в устата си, Едуард не откъсваше очи от Вероника и сякаш й казваше: „Не се тревожи, не се плаши!“

— Нагласен е за 130 волта за 0,3 секунди — каза санитарят, който отговаряше за апарата. — Включвам го.

Той натисна едно копче и апаратът забръмча. В същия миг очите на Едуард се изцъклиха, а тялото му се изви в леглото с такава сила, че ако не бяха платнените ленти, щеше да си счупи гръбнака.

— Спрете! — изкрещя Вероника.

— Вече спряхме — отвърна санитарят, като махаше слушалките от главата на Едуард. Въпреки това тялото на младежа продължаваше да се гърчи, а главата му се мяташе от едната на другата страна толкова буйно, че единият от мъжете я задържа с ръце. Другият прибра апарата в някаква чанта и седна да изпуши цигара.

Сцената трая няколко минути. Тялото като че ли се връщаше към нормалното си състояние, но от време на време бе разтърсвано от спазми и санитарят полагаше големи усилия, за да държи главата на Едуард неподвижна. Постепенно конвулсиите намаляваха, докато накрая съвсем спряха. Очите на Едуард бяха отворени и мъжът му ги затвори, сякаш бе мъртъв.

След това извади гумата от устата на младежа, развърза го и прибра лентите в чантата при апарата.

— Ефектът от електрошока трае един час — каза той на момичето, което бе спряло да крещи и изглеждаше като хипнотизирало от видяното. — Всичко е наред, той скоро ще се върне към нормалното си състояние и ще бъде по-спокоен.

* * *

След като електрическият ток достигна до него, Едуард усети онова, което бе изпитвал и преди: зрението му постепенно се замъгляваше, сякаш някой спускаше пред него завеса — и накрая всичко изчезваше. Не чувстваше никаква болка, но вече бе присъствал на електрошокова терапия, правена на други луди, и знаеше каква ужасна картина представляват.

Едуард бе възвърнал вътрешното си спокойствие. И ако преди няколко минути бе открил някакво ново чувство в сърцето си, ако бе започнал да разбира, че любовта не е само онова, което неговите родители му даваха, то електрошокът — или електроконвулсивната терапия (ЕКТ), както предпочитаха да я наричат специалистите — със сигурност щеше да го върне към нормалното му състояние.

Най-важният ефект от ЕКТ бе забравянето на скорошни събития. Едуард не биваше да храни невъзможни надежди. Не биваше да се стреми към бъдеще, което не съществува; трябваше да насочи мислите си към миналото, в противен случай щеше да поиска да се върне към живота.