Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 63

Паулу Коелю

— Върви да спиш — настоя лекарят. — Ела отново на обяд и тогава пак ще разговаряме.

Вероника видя, че няма изход.

— Ще отида да спя и ще се върна. Но нали имаме още няколко минути?

— Съвсем малко. Днес съм много зает.

— Ще ви го кажа направо. Снощи за пръв път мастурбирах съвсем свободно. Представих си неща, за които никога не съм се осмелявала да си помисля, и изпитах удоволствие от това, което по-рано ме плашеше и отблъскваше.

Д-р Игор придаде на лицето си възможно най-безучастен израз. Не знаеше докъде ще стигне разговорът и не искаше да си създава проблеми с шефовете.

— Открих, че съм покварена, докторе. Искам да знам дали това не ме е подтикнало към самоубийство. Открих у себе си много неща, за които не подозирах.

„Добре, че иска от мен само отговор — помисли си той. — Няма да се наложи да викам сестрата да присъства на разговора, за да избегна евентуално дело за сексуален тормоз.“

— Всички ние желаем различни неща — отвърна той. — Нашите партньори също. Нима има нещо грешно в това?

— Вие трябва да отговорите.

— Всичко е грешно. Защото, когато всички мечтаят, а само малка част от тях осъществява мечтите си, целият свят се страхува.

— Дори и тази малка част да има право?

— Прав е този, който е по-силен. В този случай, противно на логиката, страхливите са по-смели и успяват да наложат своите възгледи.

Д-р Игор не искаше да отива по-далеч.

— Моля те, иди да поспиш, защото трябва да приема и други пациенти. Ако ми помогнеш, ще видя какво мога да направя, за да изпълня втората ти молба.

Момичето излезе. Следващата пациентка бе Зедка, която трябваше да бъде изписана, ала д-р Игор я помоли да изчака малко: искаше да си запише някои неща от разговора, който току-що бе имал с Вероника. Трябваше да включи в дисертацията си за витриола обширна глава върху сексуалното поведение, понеже голяма част от неврозите и психозите произтичаха от него. Според д-р Игор фантазиите бяха електрически импулси в мозъка и ако не бъдеха осъществени, прехвърляха енергията си в други области.

По време на следването си д-р Игор бе прочел интересен трактат за сексуалните отклонения: садизъм, мазохизъм, хомосексуализъм, копрофагия, воайорство, желание да се говорят неприлични думи — списъкът бе много дълъг. Отначало смяташе, че тези отклонения се проявяват само у някои хора с психични разстройства, които не успяват да осъществят нормална връзка с партньора си.

Но навлизайки в професията на психиатър — и след като бе разпитал много пациенти, — си даде сметка, че всеки му разказваше по нещо различно. Сядаха в удобния фотьойл в кабинета му, свеждаха очи и започваха да разказват най-подробно за това, което те наричаха „болести“ (сякаш не той бе лекарят) и „перверзни“ (сякаш не той бе психиатърът, който да реши).

И един след друг „нормалните“ хора описваха фантазиите си, които бяха включени в известната книга за еротичните отклонения — книга, която впрочем защитаваше правото на всеки човек да получава такъв оргазъм, какъвто му харесва, стига да зачита правата на партньора си.