Читать «Поклик Ктулху» онлайн - страница 12

Говард Лавкрафт

Після надзвичайно втомливої подорожі назад до поліційної дільниці полонених допитали і з’ясували, що всі вони були людьми низького стану, кровозмісного походження із розумовими відхиленнями. Більшість були моряками; дещиця негрів і мулатів, прибулих в основному з Вест-Індії чи португальського острова Брава з островів Зеленого Мису, додали відтінок вудуїзму до цього різнобарвного культу. Але поліціанти, лише розпочавши розпити, одразу зрозуміли, що мають справу з чимось набагато глибшим і давнішим, ніж негритянський фетишизм. Хоч би якими вони були деградованими невігласами, ці створіння виявили несподівану впертість, коли мова доходила до правдивості основної ідеї їхньої огидної віри.

Вони поклонялися, як вони сказали, Великим Древнім, які жили задовго до появи людей і прибули в наш молодий світ із неба. Тепер Древні вже спочили в земних надрах і в морських глибинах, але їхні мертві тіла розповіли уві сні свої таємниці першим людям, які заснували культ, що не припинив свого існування. На цей-то культ поліціанти і натрапили, і полонені твердили, що він існував й існуватиме довіку, захований у віддалених пустках і темних закутках по всьому світу, доки великий жрець Ктулху постане зі свого дому в темряві могутнього міста Р’льєх і відновить свою владу над Землею. Одного дня, коли зірки розташуються належним чином, він покличе своїх вірних, і таємний культ буде завжди готовий звільнити його.

А більшого поки що повідати не можна. Існує таємниця, яку не можна витягти навіть тортурами. Люди не є одинокими розумними створіннями на Землі, бо вихідці з темряви вже спілкувалися з тими небагатьма поклонниками культу. Але це були не Великі Древні. Жодна жива людина ніколи не бачила Древніх. Вирізьблена фігурка зображає великого Ктулху, але ніхто не може сказати, чи інші Древні подібні до нього. Тепер ніхто не вміє прочитати давніх написів, але їхній зміст передавався з вуст до вуст. Пісенний ритуал не становить таємниці, але його ніколи не проголошують при інших, лише вимовляють пошепки. Спів означав лише таке: «У своєму домі в Р’льєху мертвий Ктулху чекає уві сні».

Лише двоє полонених були при здоровому глузді достатньою мірою, щоб визнати їх осудними і повісити; інших відправили до різних психіатричних закладів. Жоден не визнав участь у ритуальних убивствах - твердили, що вбивали Чорні Крилаті Істоти, що прилетіли до них зі свого незапам’ятно стародавнього сховища у населеному духами лісі. Але про цих таємничих поплічників нічого певнішого так і не вдалося дізнатися. Усе, що поліції пощастило довідатися, йшло здебільшого від старезного метиса на ім’я Кастро, який твердив, що під час плавання побував у чужих портах і спілкувався з безсмертними служниками культу в горах Китаю.