Читать «Завръщането на императора» онлайн - страница 195

Алън Кол

Заповедите, получени от мъжете с мрачни лица в придружаващите кораби, бяха запечатани, но Фрейзър можеше да се досети какви са.

Един от свързочните офицери наруши тишината на мостика на флагманския кораб.

— Адмирале… има предаване на всички честоти. Източник на предаването… Нютон.

— На всички честоти?

— Точно така. Включително и по нашите междукорабни и командни мрежи. Излъчва се и по всички цивилни честоти, които следим.

— Заглушете го. Освен за командната мрежа. Да имат достъп само командирите на корабите. Не желая екипажът ми да бъде обработван от пропаганда.

Излъчване на всички честоти можеше да означава само едно: самопровъзгласилият се трибунал беше издал присъда.

— Не… можем.

— Не можете? — Такива думи не биваше да съществуват.

Свързочния офицер се сепна, после се окопити.

— Наистина не можем да направим нищо. Излъчването е с твърде висока мощност. Единственият начин да блокираме съобщението е да лишим целия флот от комуникация с външния свят.

Това беше риск, който Фрейзър не можеше да поеме.

— Добре тогава. Заглушете, доколкото можете. Но искам аз да имам чистия сигнал.

— Да, госпожо.

Фрейзър и другите корабни и дивизионни командири видяха ясно какво става. Другите екрани на корабите показваха размазани, накъсани образи и речи. Но конкретни подробности за ставащото не бяха необходими, а и при всички случаи бяха бързо разпространявани от някой дежурен на командната палуба.

Видеото показваше вътрешността на огромната зала, избрана за заседанията на трибунала. Тримата съдии седяха със сериозни изражения на лицата.

Зад гърба им се отвори врата и оттам излетя един Манаби. От двете страни на вратата стояха двама ниски и набити мъже, облечени в бойни униформи и шлемове с каишки, минаващи под долната им устна. И двамата бяха въоръжени с миниуилигъни и дълги, прибрани в ножници ножове.

Някакъв глас съобщи:

— На всички същества, които гледат предаването, се препоръчва да го запишат, както беше споменато по-рано.

Последва тишина. След това господин Еку заговори:

— Това е последното заседание на трибунала. Обстоятелствата обаче промениха първоначалните му намерения.

Фрейзър повдигна вежда. Този съдебен цирк щеше да отхвърли всички обвинения към Тайния съвет? Не че имаше значение.

— Това не означава, че не сме стигнали до присъда. Трибуналът намери съществата — господин Кес, двете Краа, Ловет и Малперин, — които формират Тайния съвет, за виновни. Трибуналът откри, че заговор за убийство е бил планиран и осъществен от горепосочените същества, поотделно и в съучастие. Допълнително открихме, в съгласие с един от така наречените Нюрнбергски закони, и декларираме, че този Съвет е криминална организация. Другите обвинения, които бяха повдигнати пред Трибунала, включително и в държавна измяна, няма да бъдат обсъждани. Следователно ние натоварваме всички съдилища и полицаи, както имперски, така и частни, със задачата да докарат гореспоменатите членове на Съвета пред криминален съд, за да могат те да се защитят срещу отправените обвинения. Тези разкрития обаче не са единствената, нито най-важната причина за това предаване.