Читать «Вихрен свят» онлайн - страница 3

Лари Нивън

Но екипажът му не беше изчезнал.

Това би го наранило жестоко.

Той беше изпълнил своя дълг. Техните предшественици бяха метежници, потенциална заплаха за самата Държава. Неговата цел бе да превъзпита техните потомци, но ако излезе така, че Мъгливия пръстен ги е убил… е, нямаше да бъде изненадан. За да оцелее, човек се нуждае не само от въздух, който става за дишане. Мъгливият пръстен зеленееше от форми на живот, приспособили се към странната среда. Може би именно те бяха изтребили късно дошлите съперници, някогашният екипаж на „Дисциплина“.

Шарлс несъмнено би изпитал тъга от подобно развитие на нещата, но това би му позволило да се завърне у дома.

Те биха ме нарекли старомодно недоразумение, мрачно си рече той, докато сетивата му търсеха в точно определена честота на радиодиапазона. Когато се върна у дома, ще бъда модел, създаден преди цяло хилядолетие. Първата им работа без съмнение ще бъде унищожението на компютъра. Ами програмата? Програмата на Шарлс Дейвис Кенди с положителност би могла да бъде изкопирана и запазена, за да се използва от историците. Но вероятността за това беше минимална.

Не, бунтовниците едва ли са загинали. Бяха отпътували с осем броя КАРМ — така се наричаха карго-ремонтните модули на кораба. По всяка вероятност повечето от тях вече са разрушени от времето и корозията, но един-два с положителност са все още използваеми. Преди шест години засече някакъв сигнал. Да, ето го: сноп ослепителна светлина. За момент го видя ясно — интензивността му свидетелстваше, че става въпрос за водород, изгарящ в кислородна среда.

Включи мазера и изстреля мощни кратки импулси: „Кенди от името на Държавата. Кенди от името на Държавата. Кенди от името на Държавата.“

Отговорът дойде четири секунди по-късно, вял, слаб и неясен. Кенди го прихвана, после направи фина настройка на телескопите за следващото си послание.

„Състояние. Повторете три пъти.“

Отговорът беше неясен, наложи се да включи програмата за елиминиране на шумове. Оказа се, че сигналът идва от един КАРМ на ръчно управление, с почти напълно запазена работоспособност. Той използваше само помощните си двигатели и работеше в безопасен режим. Преди време тази машина представляваше опростен вариант на Кенди. Сега обаче програмата беше силно дегенерирала, изродена в хаотични безсмислици.

„Запис на курса за последния час.“

Получи го. В продължение на четиридесет минути КАРМ падаше свободно, с относително ниска скорост. След това предприе маневриране с малко ускорение, а траекторията на курса му приличаше на падащи към пода на кухнята спагети — едно безумно изразходване на енергия. Авария? Или… Нима това е космическа битка?

Война?

„Превключи на мое управление.“