Читать «Изнудването» онлайн - страница 171

Джон Гришам

Майк го слушаше внимателно, като леко докосваше върховете на пръстите си. Повечето бяха осеяни с масивни пръстени, а на двете й китки блещукаха евтини гривни. Строгите й кафяви очи не мигваха.

— Убедена съм, че си замислил нещо — каза тя. В гласа й определено се долавяше очакване.

— Не знам какво точно иска твоята клиентка. Може би се надява да види тримата живи съквартиранти зад решетките. Може би ще се задоволи с едно извинение или пък търси парично обезщетение. Какво ще кажеш по въпроса?

Майк облиза устни. Гривните й издрънчаха.

— Познавам Елейн от две години. Миналото още я преследва. Тя е крехка, ранима и понякога изпада в доста мрачни настроения. Може да се каже, че е депресирана. От близо година не пие алкохол, но продължава да се бори със своята зависимост. Чувствам я като дъщеря. Още на първата ни среща тя сподели, че е била изнасилена, и аз й вярвам. Елейн е убедена, че семейство Тейт е използвало връзките си, за да убеди ченгетата да приключат с разследването.

Джон поклати глава.

— Не ми се вярва. Никой от четиримата не е казал на родителите си.

— Няма как да сме сигурни в това. Независимо от всичко повечето проблеми на Елейн се дължат на този инцидент. Преди е била здрава, жизнерадостна и енергична, с големи планове за бъдещето. Скоро след изнасилването е напуснала колежа. Оттогава се бори със случилото се.

— Виждала ли си оценките й от „Дюкейн“?

— Не.

— През първия семестър са я скъсали на един изпит, а на друг изобщо не се е явила. По останалите три предмета е получила много слаби оценки.

— Как си се добрал до тази информация?

— През втория семестър успехът й леко се подобрил. След предполагаемото изнасилване взела всичките си изпити с добри оценки и се прибрала вкъщи. Повече не се върнала в „Дюкейн“.

Майк вдигна вежди и изпъна гръб.

— Как си се добрал до тази информация? — изсъска тя повторно. Като че ли започваше да показва темперамента си.

— Няма значение. Колко често се случва клиентите ти да казват цялата истина?

— Да не би да твърдиш, че Елейн лъже?

— Майк, в случая истината е доста разтегливо понятие. Никога няма да разберем какво точно се е случило през въпросната вечер. Хлапетата са пили алкохол и са пушили трева в продължение на осем часа. Държали са се много по-разкрепостено, отколкото бихме могли да допуснем. Клиентката ти е била известна с фриволното си поведение.

— Всички са били такива. Което не е оправдание за изнасилването.

— Разбира се.

Във въздуха се носеше мирис на пари. Оставаха още няколко уточнения, но и двамата адвокати знаеха, че в крайна сметка ще заговорят за „финансово обезщетение“.

— Какво казва твоят клиент за случилото се? — попита Майк, възвърнала деловия си тон. Яростта й бе стихнала, но можеше да се прояви във всеки един момент.

— Той твърди, че прекарали целия следобед до басейна. После партито се преместило в апартамента. Присъствали около петнайсет хлапета, повечето от които момчета. Елейн не била сред гостите. По същото време празнувала в съседен апартамент. Към единайсет и половина вечерта се появили ченгетата и веселбата приключила. Полицаите не арестували никого и решили да ги оставят на мира.