Читать «Изнудването» онлайн - страница 172

Джон Гришам

Майк го слушаше търпеливо. Всичко това бе описано в полицейския доклад.

— След като ченгетата си тръгнали — продължи Джон, — се появила Елейн. Двамата с Бакстър започнали да се натискат на канапето и скоро се разгорещили. Моят клиент и Алън Строк гледали телевизия в същата стая. Клиентът ми бил доста пиян и в даден момент просто заспал. Той е напълно сигурен, че не е спал с Елейн през въпросната вечер, а тогава не е знаел дали някой от останалите е правил секс с нея. На следващата сутрин не си е спомнял нищо, а както знаеш, клиентката ти е подала оплакване чак четири дни по-късно. Полицията започнала разследване. Четирите момчета се канели да кажат на родителите си, но следователите заключили, че не разполагат с достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения. През последните седмици моят клиент е разговарял с Бакстър Тейт и Джоуи Бернардо. И двамата признават, че са правили секс с Елейн по време на партито. Но са твърдо убедени, че всичко се е случило с нейно съгласие.

— Тогава защо Бакстър е търсил прошка?

— Не мога да отговоря на този въпрос. Не представлявам Бакстър.

— А Джоуи? Присъствах, когато се извини на Елейн.

— За какво се е извинил? За това, че я е изнасилил или заради получилото се недоразумение?

— Просто се извини. Другото не е от значение.

— Но това не променя нищо. Не доказва, че е имало изнасилване. Сигурно е, че са правили секс, но другото остава загадка.

Майк записа нещо в лилавия си тефтер. Почеркът й бе елегантен. Гривните на китките й издрънчаха. Тя си пое дълбоко въздух и се загледа през прозореца.

За отбора на Макавой настъпи най-рискованият момент. Те нямаше да разкрият всички факти, тъй като успешните преговори никога не се базират на пълни разкрития. Но бомбата, която заплашваше да провали сделката, трябваше най-накрая да бъде хвърлена.

— Говори ли с разследващите полицаи в Питсбърг? — попита Джон.

— Не, но прочетох целия протокол.

— В него споменава ли се нещо за видеозапис?

— Да, имаше такива предположения. Но ченгетата не са го открили. Елейн също бе чула подобни слухове.

— Не са слухове. Записът наистина съществува.

Майк дори не потрепна при тази новина. Лицето й не издаваше и най-малкото учудване. Какво хладнокръвие, помисли си Джон. Адвокатката просто изчакваше.

— Аз лично не съм го гледал — продължи той. — Но някой го е показал на клиента ми в началото на февруари. Не знам къде е филмът сега и колко други хора са го гледали. Може би няколко. Съществува риск да попадне в интернет или директно в пощенската ти кутия.

— И какво доказва записът?

— Доказва, че клиентката ти е била пияна и дрогирана, когато е започнала да се натиска с Бакстър Тейт на канапето. Камерата не разкрива целите им тела, но по това, което се вижда от кръста надолу, си личи, че хлапетата добре се забавляват. След Бакстър идва ред на Джоуи. На моменти Елейн не изглежда активна. Но в други определено взема дейно участие. Според моя клиент записът доказва, че тя е изгубила съзнание за определено време. Но Кайл не е сигурен. Знае само, че двамата с Алън Строк не са спали с нея.