Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 264

Ахмед Юмит

Не, нямаше да споделя мисълта си. Нека сам си направи изводите.

- Не зная, това вие ще прецените. Та щом се разчуло за смъртта на падишаха, в бивака настъпила страшна олелия. Първото, което помислили войниците, било убийството на султана. Или пък някой им пошушнал тази версия. Мъка, разочарование, усещане за измама... Такива чувства могат да съсипят все-киго, но влиянието им върху въоръжените мъже с професия на убийци и убити било невероятно. Полудели от гняв, се събрали на групички и потеглили към пристанищата в Пендик и Картал. Оттам се качили на лодки и скоро пристигнали в столицата. Без да питат и разбират, първо нападнали двореца на Мехмед паша. И сякаш не стигало, че убили най-доверения човек на Завоевателя и същевременно един от най-изтъкнатите интелектуалци за времето си, ами оставили тялото му разчленено на място. Тогава е убит и главният лекар Якуб паша. А може и да не е, защото, като не могли да го хванат, войниците се отправили към еврейския квартал. Разрушили магазините, съсекли жителите. Нещата излизали от контрол и башибозуците нападали богаташките къщи, когато внезапно на сцената излязъл Исхак паша, оставен от Завоевателя като охрана на столицата, и прекратил бунта.

- А защо е чакал толкова дълго? - прекъсна ме Невзат. - Да беше се намесил по-рано.

Въпросът не беше зададен от опитен полицай, а от логично мислещ човек, но аз предпочетох да остана безпристрастен.

- Да го наречем нехайство, а може би е сварен неподготвен. Може и еничарите да не са помислили, че ще се стигне до изстъпления... А е възможно Исхак паша да не се е намесил умишлено. Да е чакал убийството на великия везир Мехмед паша. Каква е истината? Трудно е да се определи. Променя се според гледната точка.

Облаците на съмнението в погледа на полицейския началник все повече се сгъстяваха.

- А вие какво мислите? Дали наистина Исхак паша е участвал в заговора?

- Нищо не мисля - отсякох категорично. - Искахте да ви разкажа и аз изредих вероятностите. Забравихте ли, че вие трябваше да решите дали тази смърт е вследствие на престъпление или болест?

По замисленото му лице плъзна иронична усмивка. Опря вежливо лакти на бюрото като смъмрен за нарушаване на правилата спортист и бавно вдигна ръце.

- Извинете, професор Мющак, определено сте прав. Но ако ви се иска да изкажете личното си мнение, моля, не се стеснявайте. Да... - беше объркан. - Този Исхак паша да не е везирът на бащата на Завоевателя, Мурад II?

Колко логично разсъждаваше. Наистина беше опасен човек.

- Съвсем същият... Който се съюзил с Чандарлъ Халил против интронацията на Мехмед II. Един от важните поддръжници на Мурад II в одринския дворец. Вероятно поради това при втората си интронация Мехмед II го назначава губернатор в Анадола и го отдалечава от Одрин. Освен това го жени за една от съпругите на баща си, Халиме хатун. Но през годините мнението му се променя, той кани в столицата бившия везир и близък приятел на баща си и му поверява охраната на града. Не ме разбирайте погрешно, не правя намеци, но възкачилият се на трона след бащината си смърт Баязид II издига до най-висша степен Исхак паша, като го назначава за велик везир на мястото на съсечения Мехмед паша.