Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 263

Ахмед Юмит

Заинтригуваният поглед на главния комисар на криминалния отдел... Дали може да се отрече, не. Защото слуховете си противоречаха, всеки можеше да коментира каквото си иска, но истината беше една-единствена: Завоевателя също като баща си Мурад II беше починал съвсем неочаквано.

- Наистина и двамата лекари може да са участвали в заговор - отговорих, но не се въздържах да изкажа съмненията си. - Естествено, ако е било отравяне...

Май се намуси, дали вероятността за липса на престъпление не го притесни?

- Но защо да умира мъж на четирийсет и девет години, особено ако се чувства достатъчно здрав, та да тръгне на поход?

- От подаграта...

Май му направи впечатление същото противоречие като на Завоевателя в съня ми.

- Че от подагра не се умира!

Леко поклатих глава.

- Определено сте прав, но проблемът е в това, че преди повече от петстотин години не е имало цепещи косъма на две криминалисти като вашата комисар Зейнеп.

- И затова никой не се е усъмнил - довърши мисълта ми.

С голямо удоволствие му посочих грешката.

- Напротив, почти всички са смятали, че Завоевателя е отровен. Всеки обаче си е имал различен кандидат-убиец. Енича-рите са обвинили великия везир... Нали казах, че са се разбунтували... Но нека караме поред. Когато падишахът издъхнал, великият везир Мехмед паша решил да скрие това от войската и народа. Но първо предприел крачка към предотвратяване на управленската криза и гарантиране спокойствието в държавата. Изпратил двама вестоносци при двамата сина на Завоевателя.

- При Баязид II и Джем султан...

- Да, при Баязид II в Амася и при Джем султан в Караман... Тъй като падишахът бил мъртъв, щяла да започне кървава борба за трона, водеща до братоубийство. Щял да спечели по-бързият и по-силният. Един вид тронно рали. Великият везир Мехмед паша държал на Джем, твърди се, че султан Мехмед Завоевателя също предпочитал по-малкия син и не харесвал Баязид. Според легендата точно заради това преданият на Завоевателя велик везир изпратил първо трима конници при Джем. Но и тримата вестоносци попаднали в клопката на еничарския военачалник Синан паша и били убити. А вестоносецът Кеклик Мустафа, изпратен при Баязид II, стигнал в Амасия след некол-кодневно пътуване и предал новината за смъртта на падишаха на големия принц.

Без да знае за постигналото вестоносците му, великият везир Мехмед паша лично и тайно натоварил трупа на владетеля на една каруца и го съпроводил до столицата. Предупредил строго войниците на Султанската ливада да не напускат стана. С друг указ забранил преминаването от Юскюдар на отсрещния бряг и обратното. Извикал от града новобранците си и под предлог ремонт на моста затворил крепостните порти. Но след като тръгнал от Султанските ливади с трупа, войниците незнайно как веднага научили тъжната новина - за да подчертая, че е имало нещо гнило, намигнах с дясното око. - Ако държим на теорията за заговор, вероятно някой се е погрижил да разпространи новината.

- Убийците на Завоевателя ли? - така беше навлязъл в темата, че вече не можеше да мълчи. - Докато разказвате подробностите, се чувствам оплетен в сложна дворцова интрига.