Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 181

Ахмед Юмит

- Да, най-слабият пункт в османската обсада бил морето - подчерта. - Може би поради тази причина младият падишах обърнал особено внимание на войската, която щяла да се сражава в морето. Съоръжил най-силната флота в османската история в Галиполи под командването на капитан Сюлейман Балтаоглу. Флотът, съставен според някои от триста, според други от сто и петдесет кораба, преминал в края на март 1453 г. през пролива Чанаккале на път за Константинопол. Всички били изумени и възхитени от тази гигантска флотилия, в която от командира до робите и екипажа се чували победоносни песни. И докато османците се пръскали от гордост, ромеите се гърчели от мъка. Защото дотогава не била виждана такава морска флотилия. Дори султан Мехмед Хан и везирите му не можели да си представят, че тя ще бъде разгромена. През първите дни - да... Вероятно на 12 април Сюлейман Балтаоглу навлязъл в крайградските води тук, на това място. Корабите - галери, лодки, леки плавателни съдове и платноходи, били толкова много, че водата не се виждала от тях. Носещите се от тях бумтеж на тъпани, бойни викове и победоносни песни покривали морето и достигали до бреговете. Константинополци се кръстели при тази гледка и се молели на Иисус и Дева Мария за спасение. Но освен че допринесъл с флотилията за крайната победа, Балтаоглу с част от корабите напуснал Константинопол и атакувал остров Принкипо...

Обърна се и се помъчи да види мястото.

- Не се вижда оттук. Говоря за Принкипо или Бююкада. Балтаоглу, завоювал го трудно...

- Тахир, нали щяхте да разказвате хронологично... - прекъсна професора старецът с посребрени коси. Заради студа се беше загърнал плътно с вълнения си шал. Въпреки мястото му най-отзад в групата силният му глас отекваше в немалкото пространство. - Обърках се, приятелю, обсадата била ли започнала или не при пристигането на флотилията ни?

Помислих, че професорът ще се ядоса, но не, той сякаш се развесели и изненадано погледна среброкосия мъж:

- Браво, Бахри, май не чуваш гърмящия си като на везир-ски вестоносец глас... Та не чу ли, че говоря за 12 април... Кога започва обсадата - на 6 април. И един ден преди това. Значи, нашите дошли на 5 април пред сухопътните стени. Тоест когато флотилията хвърлила котва в морето зад мен, градът вече бил обсаден седмица преди това. Дори обстрелът бил започнал.

- Откъде да знам, човече - не се засегна Бахри. - Да не съм историк? Покани ме и дойдох дано науча нещо...

- Господа, господин Бахри ми е приятел от детство - усмихна се нашичкият. - Не му обръщайте внимание, че е толкова рязък, всъщност е много добър...

- Защо да съм рязък? - не, и Бахри не беше се засегнал, двамата просто се задяваха. - Не го обясняваш както трябва, а като попитаме... - и като видя, че погледите са насочени към него, се окуражи. - Така ли е, група? Откъде да знаем кога е започнала обсадата?

- Ами - включи се госпожа Жале - ако бяхте прочели нещо, преди да дойдете, щяхте да сте наясно, господине.