Читать «Последният патриот» онлайн - страница 53

Брад Тор

— От успехите си научаваме малко, а от неуспехите много — каза имамът и седна.

— Май не разбираш — отвърна председателя на ФАИВ, като се настани на една възглавница срещу него. — Салям ще разкаже всичко на полицията, ако вече не го е направил. От ФБР сигурно също са се включили. Така или иначе, ще дойдат да ме разпитват.

Шейх Омар вдигна излъсканата метална каничка и наля арабско кафе в две малки чашки без дръжки. Помещението се изпълни със силния му аромат, примесен с кардамон и шафран.

— И какво ще научат? — попита Омар.

Уалид се запита дали имамът разбира за какво става въпрос.

— Какво ще научат? Откъде да започна?

Подаде на госта си по традиция пълната до половина чаша и продължи:

— Господар си на неизречените думи, но щом ги изречеш, те стават твой господар.

— Стига с тези бедуинските пословици, Махмуд. Нужен ни е план.

Омар отпи от кафето си.

— Доказателствата, подхвърлени в домовете им и в твоите офиси, са все още там, нали?

Уалид кимна.

— И охранителните камери на мемориала са били спрени?

— Точно така — потвърди Уалид.

— Тогава няма нужда да предприемаме нещо. Оставили сме достатъчно доказателства, за да убедим властите, че Нура се е срещнала със Салям, за да му каже, че слага край на връзката им. Засрамила се е, че се е обезчестила преди брака и е възнамерявала да моли семейството си за прошка. А Салям е решил, че ще бъде или негова, или на никой друг.

— Подценяваш ФБР.

— Нима? — попита Омар. — Една жена е убита при трагични обстоятелства. Мюсюлманка, която работи във ФАИВ. Има доказателства, че е имала връзка с убиеца си, на която е искала да сложи край. И разследването ще приключи, освен ако не направиш някоя глупост.

— Ами Салям? Какво ще кажеш за неговата история? За обучението, което е получил? За личните ми връзки с него? — запита Уалид.

— Когато във ФБР те питат за него, не отричай. Запознал си се със Салям, когато е започнал да посещава тази джамия. Направил ти е впечатление на умен и приятен човек със забележителна способност за творческо мислене. Затова си решил да използваш услугите на неговата фирма за връзките на ФАИВ с обществеността и медиите. Работили са заедно с Нура и си подозирал, че между тях има нещо повече, но не си бил сигурен. Тя е била много дискретна, когато е ставало въпрос за личния й живот…

Уалид го прекъсна:

— А мъжът, когото Салям смяташе за свой вербовчик? И доказателствата, които събираше срещу нас?

— Вербовчикът се беше погрижил Салям да му предава всичко при срещите им. Обучен е да не задържа информация, която би могла да го компрометира.

Уалид поклати глава.

Омар остави чашата си с кафе:

— Да не би да предпочиташ истинското ФБР да се беше добрало до Нура и да я беше вербувало за свой агент?

— Не.

— Операция „Стъклен каньон“ беше чудесна идея и нашите благодетели в Саудитска Арабия са много доволни. След като сами си внедрихме агенти, ще ни е по-лесно да засичаме опитите на ционистките групи и служби като ФБР и Министерството за вътрешна сигурност да проникнат в нашите организации. Освен това често получаваме по-полезни сведения от хората, които ни шпионират, отколкото от най-верните си агенти. „Макалистър & Асоушийтс“ се изплати многократно и в много отношения е печелившо начинание.