Читать «Последният патриот» онлайн - страница 129

Брад Тор

Никълс замълча, хвърли поглед към отрупаното с книги и документи писалище и добави:

— Предполагам, че отговорът е някъде там. Или поне се надявам.

Харват се усмихна.

— В такъв случай ти ще го намериш. А междувременно тази вечер смятам да готвя. Искаш ли да вечеряш с нас в кухнята или предпочиташ да хапнеш тук?

— Ще продължа да работя — отвърна професорът след кратко обмисляне.

— Добре, ще ти донеса вечерята тук.

— И малко кафе, ако може — каза Никълс, докато Харват излизаше.

* * *

Лоулър седеше на кухненската маса с Айдън Озбек, когато Харват влезе.

— Макар да нямам нищо против да разполагам с опитни хора — каза Гари, — тази операция се нуждае най-вече от адвокат.

— Трудно ли се оправи след престрелката в университета? — попита Харват, докато вадеше продукти от хладилника.

— В Париж беше по-тежко, но и тук не беше леко. Ченгетата бяха направо бесни.

— Някакви новини от Трейси?

— В стаята й сега стои човек от посолството.

Харват остави на плота марулята, която държеше, и се обърна.

— Защо? Какво не е наред?

— Всичко е наред. Просто французите са доста настойчиви в опитите си да я разпитат. Някои от тях смятат, че си е починала достатъчно и не виждат причина да не говори, при положение че болките са отслабнали. На докторите обаче това не им харесва. Те не искат да я излагат на никакво натоварване, докато не спрат напълно мозъчния оток. Френските власти станаха доста натрапчиви и затова лекарите се опитаха да ограничат достъпа им до стаята й. След това французите заплашиха да я преместят от Американската болница в някоя друга, където ще им окажат повече съдействие. Докторите на Трейси се свързаха с посолството и сега с нея непрекъснато има човек, който отблъсква атаките на местните власти и действа като буфер.

— Мислиш ли, че това ще свърши работа? — попита Харват, загрижен за Трейси.

— Засега върши.

Харват не желаеше да мисли за по-късно. Просто искаше Трейси да се върне у дома. Той намери портативния плейър Айпод, използван от него, преди Трейси да му купи по-големия и по-нов модел, който бе изоставил в хотелската стая в Париж, нагласи го на аудио-станция и го сложи близо до печката.

Трейси обичаше да слуша Канон в ре минор от Пахелбел, докато готвеше. Харват беше изкушен да го пусне сега, но знаеше, че той няма да оправи настроението му. Трябваше му нещо по-оптимистично.

Прехвърли списъка с изпълнители, спря се на Зап Банд и под звуците на един от техните хитове започна да готви, опитвайки се да забрави за кратко за проблемите си.

* * *

По-късно, когато вечерята приключи и всички чинии бяха измити и прибрани, Харват се погрижи за още нещо важно. След като научи всичко, което можа за Матю Дод, той предложи да организират наблюдение. Лоулър и Озбек се съгласиха и Харват разпредели смените. Първи на пост щеше да бъде той. Сетне Озбек и накрая Лоулър.