Читать «Мината на цар Соломон» онлайн - страница 202

Джак дю Брул

— Това ще затрудни Джанели да ни намери.

До входа на мината имаше още едно заграждение, опасано с бодлива тел, където жените и децата разтрошаваха кимберлита. Вътре бяха само двамата пазачи, охраняващи сейфа, където Джанели държеше диамантите. Наблизо бръмчеше генератор. В дъжда светеше един-единствен прожектор. Мърсър и Селоме се приближиха предпазливо, използвайки за прикритие големия булдозер.

Бяха закъснели. Хабте трябваше да е някъде там и да ги чака, след като изпълнеше задачата си, която беше много по-важна от всичко останало.

— Ами сега?

Погледът на Мърсър се спря на багера, паркиран на няколко метра от тях.

— Ела.

Когато стигнаха до багера, от купчината камъни изскочи Хабте и се присъедини към тях.

— Тъкмо започвах да се питам дали не сте отишли да се ожените тайно — пошегува се еритреецът.

— Мислехме да го направим, но тя настоя за голяма церемония. Знаеш какви са жените — отговори Мърсър и стисна ръката му. — Всичко готово ли е?

— Детонаторът е зад купчината камъни, където чаках, а над главния вход има петнайсет килограма експлозив.

— Някакви проблеми?

— Не. Ти се оказа прав. Лесно разбих ключалката на експлозивите с геоложкото чукче.

— Разчитали са на пазачите да ни попречат да се доберем до тях и не са си направили труда да сложат по-солидна ключалка.

— Добре, че си се сетил за това — отбеляза Селоме.

— Елементарно, драга моя Селоме. — Мърсър бръкна в чантата си, извади сателитния телефон и го даде на Хабте. — Номерът е програмиран. Натисни това копче и набери двайсет и пет. Но може би ще трябва да отидеш някъде в планините наоколо. Човекът, с когото ще разговаряш, се казва Дик Хена. Ако поиска потвърждение, че си с мен, напомни му за разговора ни в колата му и му кажи, че щом жена му настоява да имат куче, най-добре е да си вземат пембрук корги без опашка. Той ще разбере какво означава това. Разкажи му какво става и му предай да изпрати тук командоси, колкото е възможно по-скоро. Ще намери точното ни местонахождение, като се свърже с НАСА. Те ще определят координатите ни, когато комуникационните сателити засекат обаждането. Накарай Хена да отбележи точния час на обаждането ти. Така много ще улесниш работата на техническото лице. Предай му, че Хари Уайт е отвлечен от израелски екстремисти, свързани с министъра на отбраната Хаим Левин. Да започне да действа, за да го освободи. Обясни му, че положението тук е тежко, и колкото повече се бави с изпращането на морските пехотинци, толкова повече хора ще умрат.

— Не трябва ли да се обади Селоме? Английският й е по-добър от моя.

— Не, тя ще ми трябва. — Мърсър се обърна към нея.

— Освен ако не искаш да отидеш да се обадиш?

— Не, ще остана с теб.

— Добре. Хабте, щом стигнеш на двайсет крачки от главния вход на мината, искам да взривиш експлозивите.

— С този телефон може да се свържем и с властите и утре еритрейската армия ще бъде тук.

— До час пазачите, които тази нощ убих, ще бъдат открити и бежанците сигурно ще платят за смъртта им. Джанели ще разбере, че съм взел телефона и заедно с главорезите си ще премине границата със Судан, докато армията пристигне. Трябва да ги задържим тук. Това е единственият начин. Заеми позиция до детонатора и след като затвориш мината, махни се оттам и се обади на Хена.