Читать «Сучасне фантастичне оповідання» онлайн - страница 189

Олександр Тесленко

Результат: тимчасово отруєна Нессі спливає догори черевом.

Спосіб шостий

Ми з Миколою ставимо на ніч у шотландському озері кілька «телевізорів». Оскільки Микола на відміну від мене страждає безсонням, він чатує до ранку. Кут встановлення «телевізорів» визначає ЕОМ.

Результат: Нессі заплутується у вічках одного з «телевізорів».

Таким чином, шановні товариші, Нессі, безперечно, опиниться в нас на кукані. Після чого ми охоче віддамо її вам для подальшої охорони й наукових досліджень.

Хочемо підкреслити, що всі матеріальні витрати по ви-ловленню чудиська озера Лох-Несс ми беремо на себе. Районному товариству охорони природи слід лише забезпечити нас квитками для проїзду на озеро Лох-Несс, добовими тощо, а також електронно-обчислювальною машиною (ЕОМ) будь-якої конструкції (можна — кишеньковим калькулятором); і головне — відібрати в районного рибінспектора Федірка названі вище знаряддя лову, що їх ми минулої неділі в наукових цілях випробували на лісовому озері в приміській зоні відпочинку.

З повагою й надією

ФЕДІР, МИКОЛА

Геннадій Літневський

ПОПЕРЕДУ — ВІЧНІСТЬ

— Де врешті-решт моя машина?!

Індикатор емоцій на лобі робота-секретарки з рожевого став червоним і знічено закліпав.

— У найближчому майбутньому, у найближчому майбутньому… — забубонів робот.

— Хто дозволив?

— Інженер з експлуатації, інженер…

— А він де?

— У найближчому майбутньому, у найближчому…

— Годі! Ну, я йому всиплю!

Павло Іванович запізнювався на семінар з крупноблочного будівництва, що проводився у Стародавньому Єгипті на базі спорудження піраміди фараона Хеопса. Власне кажучи, до початку семінару лишалося ще три абсолютних години, але Павло Іванович по дорозі хотів заскочити ще в одне місце…

«Хвилюватися шкідливо, — згадав Павло Іванович. — Не тепер, так у четвер. Я заспокоююся, я незворушно спокійний…» — торочив він собі, відкинувшися у зручному кріслі.

У крісло директора науково-дослідного Інституту проблем вічного будівництва він сів чотири роки тому. Й одразу кинув усі сили колективу на досягнення великої мети. Треба було довести вищому керівництву необхідність реорганізації Інституту проблем вічного будівництва в Інститут вічних проблем будівництва. Здавалось би — проста перестановка слів, а які перспективи вона відкривала!

По-перше, оскільки предметом дослідження інституту ставали вічні проблеми, то вимагати від нього якихось негайних практичних результатів було б просто смішно. А по-друге, директорові такого інституту належало мати персональну машину часу!

Машина часу у власному розпорядженні — це значно престижніше, ніж космольот, яхта у стилі ретро з вітрилами зі справжнього полотна або живий слон. До того ж це дуже зручно у звичайному, житейському розумінні. Можна коли завгодно гайнути на риболовлю в часи незабруднених річок, неотруених озер. Або у грудні місяці змотатися в липень по дешеві огірки. Та найочевидніші переваги цього засобу виявилися під час недавньої ревізії: всього за годину, поки ревізори обідали, головбух встиг побувати у минулому кварталі й перешив те, що було шите білими нитками…