Читать «Сучасне фантастичне оповідання» онлайн - страница 188

Олександр Тесленко

Та незважаючи на всі ці об’єктивні труднощі, наше БМУ-3 вклалося в планові терміни й здало об’єкт без недоробок, про що свідчать позитивна оцінка в акті приймальної комісії п завершення будівництва згідно з планом.

До цього хочу додати, що недавно нашому будівельно-монтажному управлінню було доручено спорудження нового об’єкту — 16-поверхового будинку 200-квартирної структури по вулиці Набережночовновській, 81. Ось уже два місяці ми «загоряємо» на будівельному майданчику, чекаючи, поки завезуть матеріали для укладки стрічкового залізобетонного фундаменту. Тим часом у зв’язку з дощем, який не вщухає ось уже кілька тижнів, виритий котлован майбутнього будинку по самі вінця залила вода. Й мешканці мікрорайону подейкують, буцімто бачили дивне драконоподібне чудисько, що плаває в нашому котловані. Згідно з описом самовидців, воно нагадує таємничу істоту, яка мешкає в шотландському озері Лох-Несс…

Так от, аби потім не виникло пересудів (а на будмайданчику знову з’явився з блокнотом журналіст В. Тпмченко), відразу ж доводжу до керівництва тресту: в котловані плаває понтон, який виготовили наші електрозварники, щоб установити на ньому гідронасос для відкачування води. Жодного стосунку до вищезгаданого лох-несського чудовиська вищепоімеяований понтон не має.

У зв’язку з вищесказаним прошу притягти журналіста В. Тимченка до суворої відповідальності.

І. Н. ПЕТРІВ,

начальник БМУ-3

3. Пам’ятна записка

Районному товариству охорони природи

Шановні товариші!

Нам здається, що вже настав час раз і назавжди покінчити з різними незрозумілими явищами, які заважають людству жити спокійно й трудитися врівноважено, що позначається і на якості продукції, і на кількості тринадцятої зарплати.

У цьому зв’язку ми з Миколою пропонуємо кілька способів, як упіймати чудисько Нессі з шотландського озера Лох-Несс.

Спосіб перший

Ми з Миколою розгортаємо на тому ж таки шотландському озері наш 30-метровий волок. Оскільки Микола на зріст вищий од мене, він заходить у воду глибше, а я йду вздовж берега. Матню бредня розмотує ЕОМ.

Результат: Нессі потрапляє до волока.

Спосіб другий

Ми з Миколою встановлюємо на озері Лох-Несс наш самолов. Оскільки Микола плаває краще від мене, він сідає в мій складаний човник «Дніпряночка-3» й заводить самолов з насадженими на гачки хробаками на середину озера. Кількість хробаків на кожному гачку визначає ЕОМ.

Результат: Нессі попадається на один із гачків.

Спосіб третій

Ми з Миколою сідаємо в мій складаний човник «Дніпряночка-3» й випливаємо на середину водоймища. Оскільки Микола дужчий од мене, він гребе. Я опускаю у воду «топтуху» (або ж «нападень», чи «павука»). Глибину занурення визначає ЕОМ.

Результат: Нессі заплутується в сітці «топтухи» (або ж «нападня», чи «павука»).

Спосіб четвертий

Ми з Миколою готуємо на березі шотландського озера динамітні шашки. Оскільки в Миколи на відміну від мене нема дітей, він підпалює гніт і закидає динамітні шашки у воду. Довжину кидка визначає ЕОМ.

Результат: оглушена вибухом Нессі спливає на поверхню.

Спосіб п’ятий

Ми з Миколою вимочуємо хліб у борній кислоті. Оскільки в Миколи на відміну від мене в школі була п’ятірка з хімії, він пускає хліб за водою. Концентрацію борної кислоти визначає ЕОМ.