Читать «Не вбивай» онлайн - страница 182

Богдан Лепкий

трудний — тут: стомлений, змучений

трунок — напій

трус (рос.) — боягуз

трутити — штовхнути

тулів — тулуб

тумульт — сум'яття, метушня; заколот; галас; ґвалт

угло — вугол; кут кімнати

услів'я — умови

устав — статут

файка — люлька

фаєрверк (ніж. діал.) — феєрверк

факція (лат.) — дія; бунт; повстання

фершал — фельдшер

фізікус (лат.) — лікар

фіртка — хвіртка

фузія [фузея] — гладкоствольна крем'яна рушниця, яка замінила мушкет; була на озброєнні армій країн Європи в ХVII-ХІХ ст.

фурія — кожна з трьох давньоримських богинь помсти; лиха, сварлива, розлючена жінка

футрина — дошка підвіконня

хабуз — бур'яни

Харон — у давногрецькій міфології перевізник померлих у царство Аіда — бога підземного світу. Перевозив душі через річки Стікс і Ахаронт. Вислів «піти до Харона» означає «померти».

харчіти — харчати, хрипіти

хіраґричні болі — хіраґра; ломота в руках

хіснуватися — користуватися

хлоп — селянин; чоловік загалом

хосен — користь, вигода

Хронос — персоніфікація часу в стародавніх греків. Оскільки Хронос і Кронос (бог часу, перший божественний володар світу, наймолодший син Урана й Геї, батько багатьох богів, у т. ч. Зевса, який позбавив його влади) близькі за звучанням, то давні греки приписували Кро-носові контроль за часом.

ц. в. — царська величність («царское величество»)

циновий — олов'яний

цо наґлє, то по дяблє (польськ.) — що скоро робиться, то сліпе родиться; букв. що раптове (несподіване), то від диявола

Цурка Василь — гетьманський господар. 1702 обійняв уряд господаря Батуринського замку. Наприкінці жовтня 1708 пішов з І. Мазепою до шведів. 31 липня 1709 був схоплений і відправлений до московського воєводи у Києві, де він, схоже, помер від катувань. Дружина з шестирічною донькою після спалення Батурина перебувала в Прилуках, потім 1709 була заарештована і до 1711 прожила під наглядом у Глухові.

чвірка — четвірка

чемерка — чоловічий верхній одяг, пошитий у талію, з фалдами ззаду

червоного когута пустити — підпалити (хату, клуню тощо)

черкаси — одна з давніх назв українців, зокрема козаків

черкаський — тут: український

чета — чота, взвод

Чечель Дмитро Васильович (? -1708) — сердюцький полковник. Брав участь у виборах І. Мазепи. Як «породний шляхтич православний» після перевороту 1687 р. став гетьмана знатним військовим товаришем. 1689 був у складі делегації старшин, викликаних до Москви, 1690 супроводжував митрополита Варлама Ясинського до царів. 1696 гетьман послав його з полком для захисту південного кордону від очікуваного набігу кримських татар на українські міста після взяття Азова. В. Кочубей у доносі назвав Д. Чечеля одним із найвідданіших І. Мазепі людей. У жовтні-листопаді керував обороною Батурина, незважаючи на царський указ «господину полковнику Чечелю в тот замок немедленно великороссийских людей впустить», не відчинив ворота перед військом Меншикова. Продовжував мужньо захищати Батурин. Коли сили ворога вдерлися до міста, він утік, але був схоплений і через кілька днів колесований у Глухові.