Читать «Україна масонська» онлайн - страница 87

Віктор Савченко

У 1793 р. Олександр Суворов призначений начальником «Експедицiї з будiвництва фортець» (тому вiн цiлком може вважатися батьком-засновником Одеси). Олександр Васильович вiдвiдав Хаджибей на початку 1793 р., ознайомився з думками де Рибаса i де Волана, пiсля чого заявив: «Порт будувати лише тут!». Невдовзi Суворов надiслав де Рибасу лист, в якому були такi рядки, що стосувалися будiвництва Одеси: «Ваш план i проект першокласної гаванi дуже гарний. Ви там начальник i господар, а я Ваш помiчник».

Слiд зазначити, що в один голос iз Суворовим прокричав про майбутню Одесу савiйський дворянин i масон Бартоломео Галера. Дослiдивши гаванi Причорномор'я, на рубежi 80-90-х рокiв XVIII ст. Галера направив iмператрицi записку «Короткi мiркування про Чорноморську торгiвлю», в якiй закликав iмперськi властi створювати порт i мегаполiс Причорномор'я не де-небудь, а лише в районi фортецi Хаджибей.

Новоросiйський генерал-губернатор граф Платон Зубов, якому був пiдпорядкований Хаджибей, також пiдтримав проект створення мегаполiсу Одеси. За нестачi коштiв вiн видiлив на одеськi будiвництва (Соборної церкви, магiстрату та iн.) 312 тис. рублiв з доходiв Новоросiйського краю. Цiкаво, що Платон Зубов належав до ордену тамплiєрiв i називав масонського лiдера Сен-Мартена своїм «учителем». Олександр Суворов напише Платону Зубову: «Ваш Хаджибей – диво» Суворов i де Рибас обрали Хаджибей – Одесу як основне мiсто-фортецю Причорномор'я. Суворов наказав зводити в Хаджибеї «потужну польову фортецю» (периметр стiн фортецi – 1600 метрiв, площа – 12 га), яку захищатиме 120 гармат i гарнiзон з чотирьох полкiв; наказав перевести в селище Хаджибей (яке тодi складалося всього з кiлькох хатинок) з Херсону (вже був значним i обжитим мiстом) польовий штаб усiєї армiї та головну квартиру «Експедицiї з будiвництва фортець».

Вже побудована до того часу очакiвська гавань була значно зручнiшою за одеську. На час заснування Одеси Херсон i Миколаїв були вже досить розвинутими мiстами; їх можна було з успiхом розвивати далi… Одеса була розташована надто близько до небезпечного турецького кордону та нагайських кочiв'їв, вдалинi вiд рiчкових артерiй i дорiг, у мiстi постiйно вiдчувалася вiдсутнiсть прiсної води… Проте «батьки-засновники» з фанатизмом обстоювали саме «одеський план» створення «мегаполiсу» на Чорному морi.

Де Волан став начальником усiх робiт з будiвництва фортець i мiст на Чорному морi. План Хаджибея – Одеси, складений де Воланом на початку 1794 р., був яскравим прикладом античних запозичень. Професор А. Добролюбський зазначав, що цей план мав значення та цiннiсть не сам собою, а як повторення мiфологiчного, iдеального зразка. Керуючи будiвництвом укрiплень колишнього турецького мiстечка Аджидера (Овiдiополя), де Волан у 1795 р. розкопав античну могилу (скорiше за все скiфське поховання) в кам'яному ящику й оголосив її гробницею Овiдiя. Це надало району такий необхiдний тодi «античний статус».

Геометрiя для масонiв була «святою наукою», спрямованою на вдосконалення людства, наукою, якою керує Бог – Великий Архiтектор. З античних зразкiв масони перейняли iдею про закляття невпорядкованої першозданної природи, про приручення хаосу геометрiєю.