Читать «Україна масонська» онлайн - страница 193

Віктор Савченко

На початку 2003 р. газети (українськi та росiйськi) мусували скандал, пов'язаний з дiяльнiстю в Українi лицарського ордену «Святого Станiслава» – Асоцiацiя кавалерiв ордену Святого Станiслава (що також не має жодного, навiть непрямого, вiдношення до масонства). Понад 300 керiвникiв України – мiнiстри, губернатори, депутати Верховної Ради (екс-президент України Л. Кравчук, екс-прем'єр В. Пустовойтенко, Ю. Кравченко, М. Азаров, О. Кузьмук, С. Пiскун i багато iнших можновладних осiб країни) виявилися кавалерами-лицарями цього ордену. Iнформацiя про орден «Святого Станiслава» i його кавалерiв була завжди вiдкритою, а в Iнтернетi є сайт ордену (www.ststanislas.org.ua) з докладною iнформацiєю про всiх його можновладних членiв i «лицарських посвятах», що проводилися.

Не ховається вiд цiкавих очей i Великий Приор ордену Святого Станiслава в Українi – лiдер Лiберальної партiї України (оновленої) Павло Вялов i Великий Магiстр ордену граф Юлiш Новина-Сокольницький.

На гребнi «станiславського скандалу» в лютому 2003 р. тодi ще активний член опозицiйної фракцiї «Наша Україна» Тарас Чорновiл подав законопроект до Верховної Ради України, в якому пропонував внести змiни до Кримiнального кодексу України та ввести кримiнальну вiдповiдальнiсть громадян України за членство в масонських ложах, заборонити масонам перебувати на державнiй службi. Тодi ж лiдер Соцiалiстичної партiї України, тодi опозицiйної Президенту Л. Кучмi, Олександр Мороз з трибуни Верховної Ради поставив вимогу, щоб масони України негайно покинули державну службу та стiни Верховної Ради. Член фракцiї БЮТ Левко Лук'яненко, виступаючи з парламентської трибуни, зазначив, що на чолi української держави стоять люди, якi керуються не українською нацiональною iдеєю, а принципами масонства. Лук'яненко звернувся до спiкера парламенту Володимира Литвина з проханням офiцiйно поiнформувати про те, хто з народних депутатiв є членами масонських органiзацiй, але так i не дочекався «спискiв».

Великий майстер Великої Ложi Дистрикту «Україна» в своєму iнтерв'ю дивувався: «Заява Олександра Мороза дуже смiшна для всiх, хто щось знає про масонство – адже орден Станiслава, як i iншi ордени такого рiвня, має з масонством ще менше спiльного, нiж Соцiал-демократична партiя (об'єднана) з європейською соцiал-демократiєю… Там немає (в орденi Св. Станiслава. – В. С.) жодного члена лож, що створюють Дистрикт Україна… Влада не може бути представлена в масонствi, бо це вже буде щось iнше, але не масонство. Член ложi може бути письменником, бiзнесменом, мiнiстром або лiдером партiї в своєму профанському життi… Але в ложi, в братствi – вiн просто брат, який хоче братерських стосункiв, якi б допомогли його вдосконаленню».