Читать «Україна масонська» онлайн - страница 192

Віктор Савченко

В iнтерв'ю тижневику «2000» В. Запорожан запевнив, що нiчого спецiально не органiзовував. Просто протягом багатьох рокiв у силу своєї професiйної дiяльностi спiлкувався iз всесвiтньовiдомими колегами-медиками з рiзних країн, багато з яких – масони. «Очолити ж українську ложу менi пропонували ще 15 рокiв тому… Будучи вже масоном зрозумiв: це дає великi переваги не лише менi, iнституту, а й державi». За словами В. Запорожана, завдяки мiжнародним масонам ОДМУ отримав «…кiлька мiжнародних грантiв: американський – з сiмейної медицини i голландський (на 250 тис. доларiв) – для розробок нових методiв лiкування ВIЛ/СНIД. Таким чином, українська наука отримала серйознi фiнансовi вливання. Унiверситет Джорджа Вашингтона передасть для нашої унiверситетської клiнiки обладнання на десять мiльйонiв доларiв…».

На запитання кореспондента «за якi заслуги вас прийняли у всесвiтнє «братство»?» В. Запорожан вiдповiв: «За професiоналiзм у галузi медицини та грамотне керiвництво Одеським державним медичним унiверситетом (?). До речi, iснують три ступеня посвяти: учень, товариш i майстер або магiстр. Менi вiдразу присвоїли ступiнь магiстра, тим самим пiдтвердивши мої заслуги… Спецiально з приводу моєї посвяти до Одеси прибув Великий магiстр регулярного масонства Iталiї Джулiано дi Бернардо, який за дорученням Лондонського центру допомагає становленню масонства в Українi та Молдовi».

Iнформацiя у ЗМI про вiдкриття Великої Ложi України сколихнула українську громадськiсть. У 1998 р. депутат Верховної Ради Борис Олiйник зробив депутатський запит головi української СБУ з вимогою надати iнформацiю «…чи є масони серед президентської, кабмiновської, парламентської гiлок влади». Український патрiот Борис Олiйник, не досвiдчений в українськiй iсторiї, як докiр масонам поставив те, що «…антиукраїнське рiшення про лiквiдацiю Запорiзької Сiчi було прийняте масонськими ложами» i те, що всi члени Тимчасового уряду «були масонами». Рiшення про лiквiдацiю Запорiзької Сiчi, як вiдомо, винесла iмператриця Катерина Друга, яка була критиком i гонителем масонства. Саме Катерина лiквiдувала Гетьманську автономiю України i «вiдставила» останнього гетьмана України (1750-1764 рр.) масона Кирила Розумовського. А ось чим завинив «масонський» Тимчасовий уряд перед українським патрiотом Олiйником, який звинувачує масонiв у причетностi до Тимчасового уряду, не зовсiм зрозумiло. Адже Тимчасовий уряд дозволив дiяльнiсть Центральної Ради на чолi з масоном Грушевським, погодився на проведення українiзацiї в армiї, на певнi кроки щодо затвердження української державностi у формi автономiї.

Але невдовзi зчинився «тамплiєрський скандал», пов'язаний з розгромом головного офiсу Українського ордену тамплiєрiв у Києво-Печерськiй Лаврi (примiщення монастиря «Китаєвський пустинний скит» Української Православної Церкви). Ще у червнi 1999 р. в Українi була офiцiйно зареєстрована Мiжнародна громадська органiзацiя «Орден лицарiв тамплiєрiв». Пiсля «розсекречення» ордену на ТБ (хоча в Iнтернетi вже був сайт ордену) почалася ще одна «антимасонська кампанiя», яка швидко припинилася, коли з'ясувалося, що до масонського руху цей український орден тамплiєрiв не має жодного вiдношення…