Читать «Україна масонська» онлайн - страница 189

Віктор Савченко

Влiтку 2007 р. лiдер Демократичної партiї Росiї Андрiй Богданов очолив Велику Масонську Ложу Росiї (ВМЛР), а через пiвроку вiн вже балотувався на пост президента Росiйської Федерацiї (в числi чотирьох кандидатiв). У ходi передвиборної кампанiї Андрiй Богданов заявляв, що не має намiру виходити з масонської ложi, навiть якщо буде обраний президентом. «Я пишаюся тим, що не лише перебуваю, а й очолюю Велику Масонську Ложу Росiї, членами якої були такi люди, як Суворов, Пушкiн i Кутузов… Чи цi люди мало зробили для нашої Вiтчизни, хiба хтось має щось проти цих людей?», – сказав А. Богданов журналiстам.

У 90-тi роки ХХ ст. масонськi органiзацiї виникли в Литвi, Латвiї, Естонiї, Молдовi, Вiрменiї…

В Українi, на вiдмiну вiд Росiї, де вiдрожденням масонства займалися лише французькi масони, до створення масонських лож були причетнi масони з Францiї, Iталiї, Австрiї та Росiї. Так, вiльнi каменярi з росiйської Достойної Ложi «Олександр Пушкiн» (Великої Ложi Францiї) за пiдтримки французького масона Костянтина Мильського (народженого в Одесi) наприкiнцi 1992 р. створюють у Харковi масонську ложу «Геометрiя» (за часом створення – перша масонська ложа сучасної України). Однак необхiднiсть створення самостiйної української юрисдикцiї ордену у 1996 р. пiдштовхнуло харкiвських масонiв перейти пiд юрисдикцiю масонiв київської ложi «Трьох колон».

З Iнтернету можемо дiзнатися, що 14 листопада 1998 р. в Харковi в Будинку архiтекторiв була iнстальована ложа «Фенiкс України» пiд № 1016 ВНЛФ (ця ложа скорiше «перевiдкрилася», оскiльки вiдома з 1993 р. як ложа «Геометрiя» спочатку ВВФ, потiм – ВНЛФ). Її першим Достойним Майстром став харкiвчанин – колишнiй Достойний Майстер київських «Трьох колон»…

Ложу вiдкрили представник Великого Майстра ВНЛФ, Великий Обрядоначальник ВНЛФ i куратор по Українi ВНЛФ, якi вручили Хартiю про вiдкриття за пiдписом Великого Майстра ВНЛФ Клода Шарбоньо.

З 1996 р. (?) ложа «Три колони» стала працювати в Києвi на чолi з українським Достойним Майстром i мiсцевими масонами з Києва, Львова, Одеси, Харкова. Пiд час масонських робiт у ложi «Три колони» використовувалися кольє (запони) українських масонiв початку ХХ ст. (у тому числi кольє Петлюри – Великого Майстра «Великої Ложi України», що були збереженi у Францiї). Восени 1999 р. у Львовi вiдкривається ложа «Каменяр» (№ 1142, ВНЛФ), а восени 2000 р. в Одесi – «Золота Акацiя» (ВНЛФ, № 1309). У 1998-2000 рр. створенi новi ложi (регулярного шотландського масонства, що перебували у Великiй Нацiональнiй Ложi Францiї) у Львовi й Одесi; ще одна ложа – в Iвано-Франкiвську створена у 2006 р. На базi чотирьох українських лож (Києва, Харкова, Одеси i Львова), що ранiше були в Провiнцiї «Лютецiя» ВНЛФ, у 2001 р. створюється Дистрикт «Україна» ВНЛФ, яку очолив Великий Провiнцiйний Майстер.

Саме цей невiдомий Великий Майстер у своєму зверненнi до вiдвiдувачiв українського масонського сайту ukrmason писав: «У системних речах (а франкмасонство дуже системна справа) випадковостi – вийняток. Тому закономiрно, що наймасонськi мiста в Українi – Київ, Харкiв, Одеса та Львiв: саме там живе i працює переважна бiльшiсть братiв усiх юрисдикцiй. Причини цього зумовлюються традицiями духовної та iнтелектуальної культури цих величних мiст, тому вони й зараз виявилися найвiдкритiшими для нас».