Читать «Україна масонська» онлайн - страница 177

Віктор Савченко

На засiданнях французької Ложi «Братство нацiй» Великого Сходу Францiї С. Моркотун заявляв про недотримання С. Петлюрою масонських принципiв. У той самий час посланець вiд масонiв «кола Петлюри» М. Шумницький на засiданнi Ложi «Братство нацiй» вимагав вiд європейських лiдерiв визнання незалежностi України, активної допомоги їй. Вiн обiцяв, що Україна «Петлюри» буде проводити активну антибiльшовицьку полiтику, встановить союзницькi вiдносини з Польщею, якi будуть фундаментом майбутньої стабiльностi у Схiднiй Європi.

У листопадi 1919 р. С. Моркотун очолив Український Нацiональний Комiтет (УНК), сформований у Парижi з опонентiв Петлюри. Цей «Комiтет» об'єднав полiтикiв з Галичини (коло Петрушевича), полiтикiв Центральної України, представникiв української дiаспори з США. Вони претендували на створення нового уряду України як конфедеративної частини Росiйської держави. У вереснi 1920 р. С. Моркотун як голова УНК звернувся до кримського диктатора генерала Врангеля (який сам, можливо, був масоном) з пропозицiєю полiтичного союзу. Врангель згадував, що прийняв мiсiю УНК («противникiв самостiйної полiтики України» на чолi з С. Моркотуном), яка була «дружньою нам органiзацiєю, що мала деякi зв'язки як на Заходi (в основному у Францiї), так i в Українi; крiм того, її можна було використати як противагу українцям-самостiйникам. Комiтету було надано i деяку матерiальну допомогу».

Слiд зазначити, що росiйське «полiтичне» масонство стало єдиною життєдiйною силою, яка робила спроби органiзувати опiр бiльшовикам у загальноросiйському масштабi, координувати дiї всiх антибiльшовицьких сил. Масони очолювали бiльшу частину «бiлих» урядiв або вiдiгравали в них провiдну роль. Перший похiд на бiльшовицький Пiтер (вже через день пiсля перемоги Ленiна) очолив масон О. Керенський. Органiзатором опору «червоним» на Дону, створення Добровольчої армiї став масон генерал М. Алексеєв.

«Нацiональний центр», який очолив спочатку Д. Шипов, а пiсля його арешту М. Щепкiн, до керiвництва якого входили масони М. Астров, М. Федоров, С. Котляревський, розробляв плани створення Всеросiйського уряду на чолi з масоном генералом М. Алексеєвим.

«Комiтет порятунку Батькiвщини i Революцiї«(створений 26 жовтня 1917 р., потiм реорганiзований на Союз вiдродження Росiї), заснований групою масонiв (М. Авксентьєв, А. Аргунов, М. Астров, М. Кишкiн, Д. Шаховський, М. Чайковський), наприкiнцi жовтня 1917 р. пiдняв повстання юнкерiв у Петроградi, огранiзував опiр бiльшовикам у Москвi (листопад 1917 р.).