Читать «Піраміда Сонця» онлайн - страница 2

Олександр Ємченко

Гравітаційні сили на поверхні нашого світила в 28 разів перевищують земні. Середня людина важила б там близько двох тонн. Щоб подолати відстань від Землі до Сонця, світлу потрібно 8 хвилин 18 секунд; ракеті, що летить із швидкістю 11,2 кілометра за секунду, — близько чотирьох років.

Поки ми читали ці рядки, Сонце подарувало нам півтора мільйона Дніпрогесів енергії. «Вічно палаючий океан», — писав про наше світило Михайло Ломоносов.

Книга, яку ми пропонуємо увазі читачів, розповість про всю планетну сім’ю Геліоса, крім Землі і Місяця. Знань про нашу рідну планету накопичено стільки, що це тема для окремої книжки. Це ж саме можна сказати і про Місяць, сріблястий серп якого ще донедавна горів на зоряному небі нерозгаданим знаком запитання. Сьогодні ж, коли там побували «місяцеходи» і люди, сторінок, присвячених нашому природному супутнику, вистачило б, щоб викласти ними всі 384 тисячі кілометрів, які відділяють нас від нього.

Був час, коли наївні земляни вважали, що світ Селени такий же, як і земний, і навіть кращий. У 1780 році англійський астроном Вільям Гершель, почесний член академії наук багатьох країн, основоположник зоряної астрономії, писав: «Порівнюючи Землю з Місяцем, ми переконуємося, що наш супутник забезпечений світлом і теплом, має грунт, можливо, навіть придатніший для життя, ніж земний… Якби мені довелося вибирати, жити на Землі чи на Місяці, я, не вагаючись жодної хвилини, обрав би Місяць».

Гай-гай, коли б дожив Гершель до наших днів, він би, не вагаючись жодної хвилини, відмовився б від своїх слів. А тоді ж вірили!

А втім, як на завтрашній день, то, можливо, Гершель і мав рацію. Безперечно, що колись на нашому супутнику будуть створені штучні поселення, не гірші від земного світу. Вже сьогодні існують проекти місячних міст. Авторами одного з них стали директор провідної проектної фірми Фінляндії Пекка Террява і радянський архітектор Джангар Пюрвєєв. Їхнє місто «Луна-2012» надзвичайно просте, воно максимально враховує умови місячного буття.

Оскільки доставка на Місяць будівельного матеріалу дуже дорога, архітектори пропонують використати легкі надувні конструкції, котрі можна скласти протягом кількох годин. Згори вони будуть покриті шаром «місяцебетону», який захистить від сонячної радіації.

Місячне селище складатиметься з двох з’єднаних між собою кругів радіусом ЗО і 200 метрів. У центрі поселення буде розташований так званий адаптаційно-реабілітаційний зал…

Словом, не втомлюючи читачів переказом уже відомих істин про Землю і Місяць, ми розповімо про:

меткого «кур’єра» Сонця, названого ім’ям давньоримського бога торгівлі Меркурія; на одній половині цієї планети панує немилосердна спека, на іншій — нестерпний холод;

нашу найближчу сусідку — яскравосяйну Венеру, котра ховає свою вроду за густою пеленою хмар;