Читать «Випробування невинуватістю» онлайн - страница 78

Агата Крісті

– О, та припини про це! – вигукнула Мері.

– О, я припиню, – погодився Філіп. – Розмова беззмістовна. Чи змістовна? Зрештою, кожен повинен сам вирішувати, як могло відбуватися вбивство, і застосовувати це до кожної причетної людини. І коли вибудувати все так, як мало б бути, тоді почати розкладати маленькі пастки й дивитися, чи вони в них ускочать.

– Тоді в будинку перебувало лише четверо людей, – заперечила Мері. – Ти говориш так, наче їх було півдюжини чи більше. Я згодна з тобою, що батько, вірогідно, не міг цього зробити. Абсурдно вважати, що Естер мала якусь реальну причину, щоб зробити щось таке. Залишаються Кірсті та Ґвенда.

– Кому з них ти надаєш перевагу? – запитав Філіп зі слабкою насмішкою в голосі.

– Я справді не можу уявити, щоб Кірсті зробила таке, – зізналася Мері. – Вона завжди була такою терплячою і доброю. Відданою матері. Припускаю, що вона могла раптом стати дивною (не раз чуємо про таке), але ніколи такою не здавалася.

– Ні, – в задумі зронив Філіп, – я б сказав, що Кірсті дуже нормальна жінка, типова жінка з бажанням нормального жіночого життя. Певною мірою вона така сама, як Ґвенда, тільки Ґвенда симпатична та приваблива, а бідна стара Кірсті проста, наче булка з родзинками. Сумніваюся, що якийсь чоловік коли-небудь двічі глянув на неї. Одначе вона цього хотіла б. Вона хотіла б закохатися та вийти заміж. Це, певно, досить образливо – народитися жінкою, проте простою та непривабливою, особливо якщо це не компенсує якийсь особливий талант чи розум. Правда в тому, що вона тут занадто довго. Їй слід було піти після війни, продовжити працювати масажисткою. Вона могла б підчепити якогось забезпеченого пацієнта старшого віку.

– Ти, як усі чоловіки, – дорікнула Мері, – вважаєш, що жінки нічим не переймаються, окрім заміжжя.

Філіп посміхнувся.

– І все ж я вважаю, що це пріоритет для всіх жінок, – не відступався він. – До слова, а в Тіни вже є хлопець?

– Як мені відомо, ні, – відповіла Мері. – Але вона небагато розповідає про себе.

– Так, вона маленька тиха мишка, еге ж? Не дуже гарна, проте досить витончена. Цікаво, що вона знає про цю справу?

– Не думаю, що вона щось знає, – промовила Мері.

– Не думаєш? – перепитав Філіп. – А я думаю.

– Ти просто вигадуєш, – не погоджувалася Мері.

– Я не вигадую. Ти знаєш, що сказала та дівчина? Вона сподівається, що не знає нічого. Досить дивний спосіб висловлюватися. Б’юсь об заклад: вона таки щось знає.

– Що саме?

– Можливо, щось, якийсь зв’язок, який вона не цілком розуміє. Я маю надію витягнути це з неї.

– Філіпе!

– Це недобре, Поллі. У мене є життєва місія. Я переконав себе у важливості цього для суспільних інтересів і необхідності взятися за це. Та із чого мені розпочати? Мабуть, я краще спершу попрацюю з Кірсті. Як не крути, вона така наївна.