Читать «Гелтер Скелтер» онлайн - страница 31

Олександр Завара

Максові заманулося обійняти маму. Він кинувся до неї, але вона, не помічаючи сина позаду, поклала рябу на колоду і, змахнувши сокирою, опустила її просто на курячу шию. А потім відпустила пташину.

Груда рябого пір’я підскочила вгору, як навіжена. Хвиля чогось теплого ляпнула на Максове обличчя й руки. Рідина виявилася червоною. Він гадки не мав, звідки вона взялася і чому така тепла. І чого це курка носиться двором і фарбує траву в такий самий червоний колір.

Він стояв і дивився на рябу курку, що й досі плигала і боролася за остаточно відібране життя. А ота барва стала для хлопчика рідною й ненависною водночас. Тоді, ще малим, він і дізнався, що таке смерть і що таке вбивство, а ще – як воно може залишитися безкарним.

Сергіїв «гостинчик» раптово повернув Макса в ту саму мить, коли він, волаючи, тікав від безголової курки, а світ навколо нього йшов обертом. Потім пійло підкинуло ще кілька сюжетів – вочевидь, то вже були звичайні галюцинації.

В одній його батько прийшов з роботи злий, як чорт на церковне свято. Погляд його почервонілих від алкоголю очей викликав жах, та хлопчик знав – тата зараз краще не чіпати, бо він утомився, йому треба відпочити.

У наступній тато повернувся додому веселий та усміхнений. Він щось сховав у нижній шухляді комода, що стояв у коморі. Попри відчинені двері, там все одно було темно, бо світила тільки тьмяна лампочка в брудному плафоні. Її жовтувате світло вихоплювало тільки шматок стіни, старі порожні пляшки й баняки на одній з полиць, якісь коробки й павутиння. Тато швидко поклав щось усередину шухляди й заштовхнув її на місце. Він не бачив сина, бо той ховався біля комори, проте Максим бачив батька дуже добре. Можливо, занадто добре.

І ще: хлопчик розбудував на підлозі ціле місто з солдатиками й машинками. Він весь у грі, але щось йому муляє, не дає спокою. Так, це саме вона, допитливість, хай їй грець. Він раптом згадав про батьків секрет і навіть незчувся, як уже стояв поряд із коморою. Важко продертися крізь сховані тут непотрібні меблі. Їх небагато, лише кілька стільців і щось схоже на тумбу, але для дитини його віку це справжні перешкоди, і вони роз’ятрили його цікавість ще сильніше… Нарешті жаданий комод перед ним. А ось і нижня шухляда…

Коли йому нарешті вдалося її відкрити, усередині він знайшов якісь незрозумілі, мабуть, батькові інструменти, а серед них – довгий ніж із тонким лезом і мотузку. Вона була просякнута дивною червоною фарбою.

І навіщо було її фарбувати?

Зовсім поруч рипнула мостина. Це примусило хлопчика озирнутися і поглянути на двері. Всередині одразу захололо: біля дверей комори стояв батько, а в його очах палав вогонь. Страхітливий вогонь люті, такий, якого Максимко досі не бачив. Штурхаючи меблі ногами, батько буревієм підлетів до сина, хапнув хлопчика за руку й швидко витяг з комори, наче мішок із старим мотлохом. Охоплений скаженою люттю, він підняв руку і…