Читать «Блокбастер» онлайн - страница 79

Зоран Жмирич

Загибель Швидкого вразила нас значно більше за смерть будь-кого іншого – він був хлопчаком, що хотів якнайшвидше подорослішати, а війна, завдяки участі в якій він хотів стати дорослою людиною, зруйнувала всі його плани. І це був не єдиний парадокс стосовно Швидкого. Кожен його жест, кожне слово були невинні й незіпсовані, чисті й чесні, вони різко контрастували з усім, що нас оточувало. Нас втягнули у війну, частиною якої ми стали, натомість усі заяви Швидкого про хаос так і залишилися підлітковою балаканиною, втіленою в пластиковий значок «Anarchy».

Черкез нарешті зрозумів, що я його більше не слухаю. Ні, мені не було байдуже до його слів, просто я не міг достатньо сконцентруватися, щоб розуміти його слова. Я почувався чашкою, вода з якої переливається через край, а її весь час доливають і доливають. Але я не заперечував. Просто я не міг прийняти більше інформації і плив десь далеко за течією власних думок. Мені здавалося, що колись я зможу з приємністю згадувати ці моменти чатування з Черкезом. Десь у теплі, в кріслі, розсівшись перед телевізором, під хороше кіно. Насолоджуючись життям. Завдяки Борні.

Саме тоді я зрозумів, що вперше за останні кілька місяців думаю про повернення до цивільного життя. Мої власні думки мене здивували і навіть трохи налякали. Я пережив фазу примирення зі смертю і переходив до мрій про життя після війни. На що воно могло бути схоже? Як після всього цього залишитися нормальним? Точніше, як з цього свого стану повернутися в той, початковий? Чи може це засилля безумства, ненависті й люті, що мене переповнювало, в майбутньому привести до того, що я нарешті стану вільним? Нечутливим до будь-яких проблем, менших, ніж зустріч зі смертю. Цікаво, що тоді я значно легше мирився зі смертю, ніж зараз мені вдається примиритися з життям. Якби тоді мене хтось розбудив серед ночі, приставив ствол до скроні й сказав, що це остання хвилина мого життя, думаю, я сказав би: «Гаразд, зараз я тільки в туалет сходжу».

Черкез штовхнув мене.

– Слухай, я маю в дечому зізнатися.

– Добре, Черкезе, зізнавайся.

– Це про Борну. Хоч що ти там зробив… Чорт… Я маю на увазі, що я таки хотів би знати, що сталося з ним, чим там закінчилося і все таке, але я не хочу наполягати, тож…

– Черкезе, ти хотів у чомусь зізнатися.

– Отож. Якби я був на твоєму місці, у лісі з Борною…

Він помовчав, мабуть, бажаючи спровокувати мене на розмову. Мабуть, я зараз мав би сказати: «Так? Кажи!» Але я мовчав.

Черкез сплюнув і нарешті зважився:

– Я його вбив би.

Я дивився на нього, не знаючи, що думати.

– Мені від цього мало б полегшати, чи як?

– Слухай, я гадки не маю, убив ти Борну чи відпустив. Схиляюся до того, що відпустив. Знаючи тебе і знаючи про ваші стосунки, це логічно. Але я кажу, що особисто я його вбив би.

– Чому?

– Просто тому, що надто великий ризик. Тут кожен з нас має розуміти, що існує щось більше від нас, і ми тут не для того, щоб просто вирішувати питання, які стосуються лише нас.

– Ти хочеш сказати, що я цього не розумію, Черкезе?