Читать «Блокбастер» онлайн - страница 78

Зоран Жмирич

Я почав насолоджуватися невизначеністю, яка його мучила. І він зрозумів це. Його губи стиснулися. Я бачив, що в ньому нуртує лють. Увесь вечір у мене пекла щока від його ляпасу. До наступного дня я ні з ким не перекинувся ні словом.

Варта

Пише після того, як я кілька разів сходив у варту з Черкезом, люди помітили відсутність Борни. Ніхто нічого не питав – тут і раніше не заведено було розпитувати, а чутки здебільшого й так до всіх доходили, часто навіть раніше, ніж ставало зрозуміло, що когось немає. Хлопці між собою говорили різне. Найчастіше казали, що Борну послали на якесь тривале завдання, або повернули в колишню частину, про яку ніхто нічого не знав, а ще – ніби його запроторили в психлікарню на обстеження. Щогодини з’являлися нові версії докладних пояснень, чому Борна зник, але мене, єдиного, хто знав правду, не чіпали.

Цероваць і Черкез нікому не розповідали про останні події, пов’язані з Борною. Втім, я помітив, що хлопці почали нас уникати. На нас дивилися, наче ми прокляті, і старалися триматися звіддалік, щоб не заразитися. Останніми днями сталося чимало дивних подій, навіть для нашого підрозділу, тож доля Борни перетворилася на ще одну з цілої низки.

Нас трьох цей тимчасовий відпочинок від людей влаштовував. Черкез мовчав, бо могла випливти історія з Ентоні, і так для всіх підозріла. Цероваць теж у разі розголосу мав би пояснити, чому виряджав ворожого спецпризначенця на особливо важливі завдання. Ні він, ні Раукар навіть не оглянули незнайомця, який прибув у підрозділ. Якби обидва виконали свої обов’язки – відразу побачили б татуювання і зрозуміли, хто прибився під наш дах.

Проте Цероваць мав багато причин для занепокоєння. Невблаганно наближався день, коли він мав надати комбригові рапорт про стан справ у підрозділі й виконання поточних завдань.

* * *

Протягом кожної зміни на чатах Черкез говорив тільки про Швидкого, а я жодним словом його не перебивав. Він мав потребу переповісти всеньке життя малого, щоб краще його пам’ятати, а найголовніше – щоб змиритися з фактом його загибелі. Мабуть, Черкез постійно говорив ще й для того, щоб залишити мені якомога менше тиші, в якій я міг би заглибитися у свої думки. Хлопець знав, що вони надто похмурі. Словом, тієї ночі Черкез знайшов усі приховані причини не мовчати.