Читать «Бомбардир» онлайн - страница 136

Кирило Круторогов

Зі своєю частиною роботи Соня впоралася набагато швидше – усього за чотири години.

Редакція «Території футболу» влаштувала собі різдвяні канікули – аж десять днів. Слід тверезо оцінювати факти – увесь цей час країна буде зайнята значно приємнішими справами, ніж спогади про минулий футбольний сезон. Шеф, прихопивши дружину, рушив у Карпати, одержавши від мене єдину настанову: у жодному разі не ставати в нетверезому вигляді на лижі.

Відправивши e-maіl зі звітом на адресу Ґленна Бейлі, я нарешті зміг роззирнутися довкола – і раптом усвідомив, що, цілком імовірно, Новий рік мені доведеться зустрічати на самоті. Мене це не злякало, але й особливого піднесення я теж не відчув. За давніх часів компанія для святкувань знаходилась якось сама собою.

Проте я взявся до справи. Приготував фаршировані печериці, засолив солідний шмат сьомги за власним рецептом, нарубав миску традиційного олів’є. А ввечері тридцятого грудня у двері зненацька подзвонили. На порозі стояла Софія.

– Тату, нема коли пояснювати,– поспішно проторохтіла вона,– на мене чекають унизу, львівський поїзд за годину. Ти тільки уяви: Олег Яневський подарував мені цуценя мопса! Він нереально класний, страшенно прикольний! Я назвала його Майкл… Але тут така справа: я ж на тиждень їду, а мама навідріз відмовилася доглядати його. А ти ж, я сподіваюся, не відмовишся дати притулок бідолашній тварині?

Тільки після цього я здогадався подивитися під ноги. Між Сониними угами сумирно сиділо і дивилося на мене вгодоване цуценя з чорною мордочкою й витрішкуватими очима. Я й слова мовити не встиг, як моя дочка вигукнула:

– Тату, я в тобі ні хвилини не сумнівалася! Ви з ним однозначно потоваришуєте! Дякую тобі, ти в мене найкращий!

Вона сунула мені в руку кінець повідка, звучно цьомнула в щоку й помчала вниз сходами.

Так що Новий рік я зустрічав не один, а в товаристві Майкла.

Він виявився хлопцем дружнім і кмітливим. Та й нудьгувати не давав – регулярно залишав калюжі то тут, то там і вів нескінченну війну з моїми хатніми капцями. А коли я вирішував його виховувати, замість того щоб усвідомити й засоромитись, починав облизувати мене від голови до ніг. Тут і кам’яне серце розтане.

Перші два дні нового року я провів, як і більшість співвітчизників, у стані ситої прострації біля телевізора. Утім, мені це швидко набридло, і я вирішив хоч трохи розвіятися. Поїхав у центр – у той самий паб, де час від часу зустрічався з фанатами «Манчестер Юнайтед». Привід був – британці, на відміну від нас, радують співгромадян добрим футболом навіть на Новий рік – у них серія з кількох турів поспіль, без перерви, коли команди не мають права на відпочинок, а матчі йдуть один за одним. Я розраховував подивитися гру улюбленої команди, випити пивця й покритикувати улюбленців.

Цього разу тут товклися всього лише двоє чи троє знайомих. Ми завчасно зайняли столик прямо навпроти великого екрана, і хоча «МЮ» знову зіграв мляво, на мій настрій це анітрохи не вплинуло.