Читать «Де немає Бога» онлайн - страница 254

Макс Кідрук

132

Флатер (англ. flutter — тремтіння, вібрація) — самовільна вібрація лопатей повітряного гвинта гелікоптера, що виникає під час досягнення певної критичної швидкості. Спричинений флатером резонанс може призвести до руйнування гвинта.

133

Серáк (фр. sérac) — крижаний пік, вертикальне утворення на льодовику.

134

Контрфорс — вертикальне ребро, що виступає від стіни чи схилу.

135

Дистальна фаланга — крайня (найдальша від долоні) фаланга пальця.

136

Під час скаутського огляду, що передує драфту НФЛ, швидкісні якості претендентів оцінюють у ході забігу на сорок ярдів (визначають час, за який атлет пробіг таку відстань), відповідно, швидкість, виражена в метрах на секунду, нічого не означає для Білла Вентрона.

137

Пік Перемоги — найвища вершина гірської системи Тянь-Шань у Киргизстані, висота — 7439 метрів.

138

Всесоюзна центральна рада професійних спілок (ВЦРПС) — орган профспілок СРСР, що керував їхньою діяльністю у проміжках між з’їздами.

139

Бо заплата за гріх — смерть, а дар Божий — вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім! (До Римлян 6:23.)

140

Трикулачковий затискний патрон — пристрій для фіксації деталі на осі шпинделя. Шпиндель — вал на токарному станку, оснащений пристроєм для затискання деталі.

Бабка — частина метало- чи деревообробного верстата, призначена для закріплення, центрування та переміщення щодо краю ріжучого інструмента деталі, що її обробляють.

141

Переклад Івана Огієнка.

142

Скор. від англ. Narcotics Suppression Bureau — Відділ боротьби з наркотиками Королівської таїландської поліції.

143

Пагода — багатоярусна вежа-храм.

144

ACH (скор. від англ. Advanced Combat Helmet — удосконалений бойовий шолом) — броньований шолом на озброєнні сухопутних військ США.

145

Schuberth M826 — німецький військовий шолом.

146

Директор школи (англ.).

147

Джонні Манзел (англ. Johnny Manziel, нар. 1992) — колишній квотербек команди «Клівленд Браунс». Під час виступу за університетську команду встановив безліч рекордів першого дивізіону NCAA. У НФЛ відіграв лише кілька матчів, після чого був вилучений із команди через зловживання алкоголем і непристойну поведінку за межами поля.

Джош Ґордон (англ. Josh Gordon, нар. 1991) — ресивер команди «Клівленд Браунс». 2013-го, у свій перший сезон у НФЛ, став найрезультативнішим ресивером Ліги. 2014-го Ґордона безстроково відсторонили від змагань унаслідок проблем з наркотиками. В інтерв’ю журналові «GQ» гравець зізнався, що вживав наркотики перед кожним матчем ще від часу університету.

Аарон Ернандес (англ. Aaron Hernandez, 1989–2017) — колишній тайт-енд команди «Нью-Інґленд Петріотс», засуджений до довічного ув’язнення за вчинені під дією наркотичних речовин три вбивства. Покінчив життя самогубством, повісившись на вікні своєї камери, у квітні 2017-го.