Читать «Де немає Бога» онлайн - страница 252

Макс Кідрук

94

Роджер (англ. ROGER) — у радіожаргоні — кодовий вислів, що означає «вас зрозумів».

95

Спойлери — в авіації — гальмівні щитки на крилах, які в піднятому (випущеному) положенні призначені для гасіння підйомної сили та сповільнення літака.

96

2000 фунтів на квадратний дюйм (psi) = 138 бар. Номінальний тиск у гідравлічних системах «Boeing 777» складає 3000 фунтів на квадратний дюйм.

97

Магнітний курс літака визначають як кут між напрямком на північ і поздовжньою віссю повітряного судна. Відраховують за годинниковою стрілкою. Наприклад, сорок п’ять — це курс на північний схід, двісті сімдесят — строго на захід.

98

Тангаж (фр. tangage — кильова хитавиця) — кутовий рух літального апарата щодо головної поперечної осі.

99

Плями Роршаха — психодіагностичний тест для дослідження особистості, запропонований швейцарським психіатром Германом Роршахом. Людину, яка проходить тест, просять розповісти про асоціації, що виникають під час споглядання різноманітних симетричних стосовно вертикальної осі чорнильних плям.

100

Кіль — в авіації — вертикальна площина хвостової частини літака з прикріпленим до неї поворотним стерном. Призначена для забезпечення стійкості літального апарата.

101

23,5 тисячі футів = 7162 метри.

102

Флаперон — різновид керуючих поверхонь літака, який поєднує в собі функції закрилків і елеронів. Закрилки розташовані на задній крайці крила, у випущеному стані збільшують його площу й застосовувані для збільшення підйомної сили під час зльоту чи посадки (тобто на малих швидкостях). Елерони розміщені симетрично на консолях крил, відхиляються завжди диференційно (тобто якщо лівий угору, то правий униз, і навпаки) та призначені для керування креном літака.

103

Mayday — міжнародний сигнал лиха в радіотелефонному зв’язку.

104

24 тисячі футів = 7315 метрів.

105

Скарду — місто у провінції Гілгіт-Балтистан на північному сході Пакистану, розташоване на висоті 2600 метрів над рівнем моря, великий туристичний хаб.

106

24,4 тисячі футів = 7437 метрів.

107

Низька швидкість (англ.).

108

Сучасні транспондери обладнано кнопкою «IDENT». Її натискання активує в squawk-коді спеціальний біт, після отримання якого наземна радіолокаційна станція підсвічує літак на екрані радара. Цей прийом застосовують, щоб виокремити лайнер серед інших. У ситуаціях, коли диспетчеру не вдається зв’язатися з екіпажем, IDENT-запит дає змогу з’ясувати, чи пілоти все ще чують диспетчера. Якщо на вимогу ввімкнути IDENT-біт відповідна точка на екрані радара підсвічується, це означає, що зв’язок утрачено не повністю: екіпаж приймає команди диспетчера, проте з якихось причин не може передати відповідь.

109

Звалювання — в авіації — різке падіння підйомної сили внаслідок порушення обтікання крила повітряним потоком (зрив потоку з крила).

110