Читать «Де немає Бога» онлайн - страница 253

Макс Кідрук

Кут крену (англ.).

111

21,3 тисячі футів = 6492 метри.

112

На себе! На себе!.. Попереду земля… На себе! На себе!.. (англ.)

113

Гашербрум VI — гірська вершина у масиві Гашербрум, висота 6979 метрів. До цього часу не підкорена.

114

Мамо… мамусю… (транслітерація, фарсі)

115

Мамо, де ти? (транслітерація, фарсі)

116

Такла-Макан — пустеля на заході Китаю в Синьцзян-Уйгурському автономному районі, одна з найбільших піщаних пустель світу із площею понад 300 тисяч км2.

117

6065 метрів.

118

Холодно… Де я?.. Чому тут так холодно?.. (іврит)

119

Я хочу ще води. Хочу пити (транслітерація, фарсі).

120

Аргун — місто в Чечні за 16 км на схід від Грозного. Населення — 28 тисяч жителів.

121

Акінетичний мутизм — психічний стан, за якого хворий на тлі збереження свідомості не розмовляє, не рухається і майже не контактує з навколишнім середовищем.

122

Чаопхрая — найбільша річка в Таїланді, наприкінці нижньої течії якої розташований Бангкок.

123

Талиші — один із народів Південного Кавказу, проживає на південному сході Азербайджану та північному заході Ірану.

124

Нікаб — мусульманський жіночий головний убір, що закриває обличчя, із вузьким прорізом для очей.

125

PEGIDA (скор. від нім. Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes — Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу) — німецький антиісламський політичний рух, заснований у Дрездені.

126

AfD (скор. від нім. Alternative für Deutschland — Альтернатива для Німеччини) — націоналістична право-популістська політична партія Німеччини. Основна ідеологія партії спрямована проти Євроінтеграції та проти імміграції іноземців. Керівництво партії відверто підтримує режим Володимира Путіна.

127

NPD (скор. від нім. Nationaldemokratische Partei Deutschlands — Націонал-демократична партія Німеччини) — ультраправа, націоналістична, неонацистська партія Німеччини.

128

Йорґ Мейтен (Jörg Meuthen, нар. 1961) — німецький економіст і політик, федеральний речник політичної партії «Альтернатива для Німеччини».

Френк Франц (Frank Franz, нар. 1978) — голова Націонал-демократичної партії Німеччини.

Тіло Сарацин (Thilo Sarrazin, нар. 1945) — колишній німецький політик, автор резонансної книги «Німеччина самоліквідується» (2010), в якій розмірковує про шкідливість мусульманської імміграції для європейської цивілізації.

129

ОНОВЛЕННЯ: особу рятівника встановлено, ним виявився Олівер Морґенштерн із Мюнхена; собаченя почувається добре та вже знайшло собі нову родину (англ.).

130

Вазоконстрикція (лат. vaso — судина та constrictio — стягування, звуження) — звуження перетину кровоносних судин, здебільшого артерій.

131

Статична стеля для гелікоптера — найбільша висота, якої може досягти гелікоптер, підіймаючись строго вертикально. Зазвичай вона є на кількасот метрів нижчою за практичну стелю. Для «Eurocopter AS350» статична стеля складає 4260 метрів.