Читать «Тайният орден» онлайн - страница 60

Брад Тор

Харват поклати глава и отпи от чашата си. Личеше, че е притеснен.

— Виж — обади се отново Уайс, — разбирам, че не ти помагам много за твоята работа, но Прасковата искаше да е сигурен, че ще разбереш какво представлява Резервът и как действа. Има ли достатъчно умни хора, които мислят, че светът ще е много по-добро място без Резерва? Със сигурност. Има ли много такива, които ще се опитат да убиват само за да го премахнат? Не мисля.

— В такъв случай как да набележим заподозрени и да сведем кръга им до минимум, за да стигнем до тях?

— Много просто.

— И как по-точно? — искаше да знае Харват.

— Ще трябва да започнеш от мястото, където е извършено престъплението.

21. глава

Уайс напусна мястото си зад бара и седна на един от столовете до Харват. Предложи да му налее още едно питие, но той любезно отказа. Главата му се беше замаяла достатъчно от информацията, която се наложи да поеме, за да добави и въздействието на още алкохол.

Уайс доля от уискито в чашата си и остави бутилката.

— Имаме пет отвличания и едно убийство — подхвана той, — наситени с много информация. Какво ти говорят те?

След срещата следобед във федералния резерв Харват дълго и внимателно беше проучвал материалите. Според него в тях нямаше почти никаква информация.

— Трябва да призная, че не разполагаме с почти нищо.

— Това също е някаква информация.

— За какво говорите?

— Искаш да кажеш, че липсват веществени доказателства на местопрестъплението, така ли?

— Е, и?

— Това ни говори, че тези хора са не само добри, те са професионалисти — заключи Уайс. — А фактът, че са провели пет отвличания в различни градове в една и съща нощ, показва, че трябва да е имало…

— Поне пет различни екипа — довърши Харват. — Вече съм сигурен в това. И не там е проблемът.

— Просто ме изслушай. Този, който е организирал отвличанията, е имал достъп до информация за конкретните пет имена от самия федерален резерв. Не е било никак лесно. Като добавим и това, че са били наети професионалисти, за да проведат акцията по отвличането, говорим за много пари. Убийството излиза доста скъпо.

— Значи сте убеден, че отвличанията и убийството са извършени от наемници?

— И ще ти кажа защо — кимна Уайс. — Съдейки по снимките, а и в документите го пише, Клер Маркорт е била пребита до смърт. Като оставим настрана самозащитата и пристъпите на ревност, малко човешки същества са способни да отнемат чужд живот по този начин. Да не говорим за ушите.

— Какво за тях?

— Не са просто отсечени със скотовъдци ножици или с тъпо джобно ножче. Ръбовете са чисти и съразмерни. Някой е използвал много остър предмет и се е постарал достатъчно, при това е знаел какво прави.