Читать «Ответен удар» онлайн - страница 62

Брад Тор

- Преди две хилядолетия са разполагали с биологични оръжия?

- Както и с химически.

- Абсурд. За предприемане на химическа и биологична война са необходими съвременни, доказали ефективността си научни технологии.

- Кажете го на враговете на хетите, живели преди повече от три хиляди години и поразени от бомби с човешка чума. Или на воините, пронизани с отровните стрели на скитските стрелци, преди повече от пет хилядолетия преди Христа.

- Доста гадно - отбеляза Харват, но и лишено от научна основа.

Джилиън очакваше подобна реакция. Повечето хора имаха поразително наивни възгледи за военното дело в древността. Това беше едно от нещата, които правеха сферата на нейните изследвания едновременно интересна и отчайваща. Често и се струваше, че се налага да се държи наполовина като учен, наполовина като търговски пътник.

- А знаехте ли, че същите тези скити са усъвършенствали сложно съставния рефлексен лък, които им позволявал да надстрелват своите съперници, увеличавайки двойно разстоянието на полета на стрелата?

- Не, не знаех.

- Бих казала, че умението да запратите полезен товар на двойно по-далечно разстояние от своите врагове представлява доста технологично напреднала система за стрелба, независимо за кое време говорим, не смятате ли?

Харват понечи да си отвори устата, но Джилиън не го остави за отговори:

- Ако ви кажа, че скитите са знаели как да разбъркат човешката кръв така, че да отделят от нея плазмата, която после използвали, за да направят своите отровни стрели още по-смъртоносни?

- Но как биологично оръжие отпреди повече от две хиляди години би могло все още да е жизнеспособно?

- Ще се изненадате колко дълъг е животът на древните смъртоносни отрови. Служители на музея „Виктория и Албърт“ съвсем на скоро открили, че върховете на няколко индийски стрели от колекцията им са покрити със смъртоносни вещества, които са запазели действието си до днес, повече от хилядолетие. Дори въпросната субстанция, за която говорим, да притежава известна летливост, стига да бъде съхранена в анаеробно вещество като меда например - нещо, което е било добре известно в древността - или пък затворена в контейнер, изработен от непропусклив материал като фаянс, злато или стъкло, тя може да запази смъртоносните си качества и да бъде опасна и в наши дни.

Ако Емир се беше занимавал с някакво древно биологично оръжие, вече ставаше болезнено ясно защо се е обърнал към Джилиън Алкът за помощ.

- Как тези отрови са се съхранили, всъщност не е от значение - продължи тя. - Същественото тук е, че по някаква причина историците твърде често подценяват умението на древните народи да манипулират природата. Те са по-склонни да вярват, че по време на битките си воините са се придържали към някакви високи морални принципи, но това просто не е вярно. Древният свят е бил пълен с ужасяващи предшественици на днешните сложни химически и биохимични оръжия - от огнепръскачките и възпламенителните устройства до отровните газове и радиоактивните бомби. И са правили всичко това без помощта на съвременната наука.