Читать «Ответен удар» онлайн - страница 60

Брад Тор

Беше рискувал с Ник Кампос, а сега му се налагаше да го направи и с Джилиън Алкът. Ако не й се довереше, не можеше да очаква, че тя ще му отвърне със същото.

- Обърнете се - каза той.

Джилиън очакваше да види на входа на кръчмата или полицията или убиеца от „Харви Никълс“ и ѝ отне няколко мига, преди да разбере, че Харват гледа към телевизора. Кадрите ѝ бяха до болка познати, но тя отново се загледа в побоя, който американският войник нанасяше на невъоръжения иракчанин. Всеки път, когато виждаше тези образи, ѝ ставаше все по-тягостно от предишния. Когато всичко свърши, тя се обърна и погледна Харват.

- Лоши дни за публичния имидж на Америка.

- И за моя също - допълни Харват.

- Защо? Чакайте малко. Да не би да искате да кажете, че това сте вие? Вие ли сте човекът, пребил невинния иракчанин?

- Далеч не беше невинен, повярвайте ми. Този човек беше получил тлъста сума, за да се престори на някой друг.

- На кого?

- На Халид Аломари - мъжът, който се опита да ви убие преди по-малко от половин час.

- Затова ли не можете да се обърнете към полицията?

Харват кимна.

- Отчасти. Точно сега е важно да не се набивам на очи.

Джилиън се взря в него и каза:

- В такъв случай може би не трябва да стреляте из универсалните магазини.

- Благодаря. Ще си го припомня следващия път, когато видя, че някой се готви да ползва тила на невинна гимназиална учителка като мишена.

Джилиън не обърна внимание на забележката му.

- Защо не се обърнете към американското посолство?

- В никакъв случай не мога да го направя.

- Защо не?

- Защото в Щатите са ми издали призовка. Политическите опоненти на президента искат да го свалят от власт. Смятат, че начинът да го изгонят от Овалния кабинет е да ме принудят да свидетелствам в открит процес за случилото се на пазара в Багдад.

- И защо не го направите? Щом не сте сторили нищо лошо, защо не изчистите името си?

- Защото инцидентът в Багдад е само върхът на айсберга. Това е повърхността. Независимо от развоя на събитията, те биха могли да бъдат изключително конфузни за президента.

- Той извършил ли е нещо, заради което да се срамува? - попита тя.

На Харват не му харесваше идеята да разговаря на деликатни политически теми с напълно непознат човек, затова отново подбра думите си.

- Категорично не.

- Тогава какъв е проблемът?

- Проблемът е как ще представят всичко това противниците му. Често дори намекът за някаква нередност е достатъчен, за да бъде съсипан един човек.

Джилиън се отнесе с уважение към поне привидната преданост на Харват към президента му.

- Другото, което също не ми допада особено - продължа той, - е, че искат да предават изслушванията по телевизията. Дори да спася репутацията си, с кариерата ми е свършено, но това не е най-лошото. Срещу мен са издадени толкова фетви, колкото фалафели не съм изял през живота си. В момента, в който покажат лицето ми на обществеността, ще трябва да се оглеждащ през рамо до края на дните си. Не искам да живея така.