Читать «Ответен удар» онлайн - страница 48

Брад Тор

Иначе Аломари не се заблуждаваше защо се захвана с всичко това трябваха му пари, или по-точно те бяха необходими на Ал Кайда. След като Бен Ладен се озова с отрязан достъп до значителна част от средствата си и беше принуден да се укрива около пакистано-афганската граница, организацията беше изгладняла за пари в брой. Клетката в Мадрид можеше да продава наркотици, за да си набавя фондове и да финансира ефективните си експлозии по влаковете, но много мюсюлмани, верни членове на организацията, не биха паднали толкова ниско и Аломари бе един от тях. Беше останал без избор, поради което пое задачата, възложена му от Скорпиона.

Бяха изминали месеци, откакто за последно бе установил контакт със своя учител. Бен Ладен беше в постоянно движение и очакваше от последователите си да мислят самостоятелно и да вземат сами решения. Не можеха да очакват, че ще ги държи за ръчичка като малки деца. По време на изпълнението на изтощителната си мисия Аломари неведнъж си напомняше, че трябва да е благодарен на Скорпиона, който можеше да избере всеки друг поръчков убиец вместо него. Беше ясно, че Бен Ладен го е препоръчал, и това го караше да се чувства двойно по-виновен заради провала си. Отначало, когато получи задачата, му се струваше, че Аллах му се е усмихнал. Затова сега се чудеше защо Аллах би поискал да спъне напредъка му, след като беше толкова близо до това да изчерпи списъка и да се сдобие с така необходимите пари.

Аломари никога не беше срещал Скорпиона лице в лице. Бяха разговаряли само по телефона. Посредник в контактите им беше довереникът на работодателя му, чието име бе Гьокхан Челик. Когато Челик влезе в таверната и се насочи към масата, Аломари плъзна ръка по спортното си яке, за да се увери, че ултракомпактният му пистолет “Таурус РТ-111” е на мястото си. Не го вълнуваше особено какви са отношенията между Бен Ладен и Скорпиона, той нямаше да поема излишни рискове дори с кльощавия помощник на работодателя си.

Гьокхан Челик беше най-малко на седемдесет и пет години. Имаше тесни, тъмни очи и дълъг заострен нос, под който се мъдреха два реда ужасни зъби. Този човек бе лишен от всякаква брадичка и лицето му сякаш беше просто продължение на и без това слабата му като вейка шия.

Аломари знаеше, че въпреки външността си, Челик беше изключително интелигентен. Носеха се легенди, че е бил личен съветник на Скорпиона още по време на юношеските му години и че го е научил на всичко. С други думи, Челик не беше за подценяване.

Облечен в елегантния си ленен костюм, той можеше спокойно да мине за застаряващ гръцки бизнесмен, подранил за обичайния обяд с някой колега. Само че Челик не беше нито грък, нито беше излязъл на обикновен делови обяд. Той беше дошъл да бие шута на един от най-страховитите наемни убийци в света.

Възпитан в културната традиция на майка си, Аломари запита госта дали би желал нещо за пиене или ядене, преди да започнат.