Читать «Ответен удар» онлайн - страница 38

Брад Тор

Но Харват знаеше, че никоя друга кариера нямаше да му донесе удовлетворение. Беше прекарал по-голямата част от съзнателния си живот в служба на страната си и нямаше желание да променя положението.

За момента обаче нямаше почти никакъв контрол върху ситуацията, в която се беше отзовал. Трябваше да вярва, че хора като Гари Лоулъл, президентът и дори Чък Андерсън няма да позволят той да изгори само заради това, че си е вършил работата. След няколко часа самолетът му щеше да кацне и той щеше да научи какво иска Озан Калъчкъ от него.

Глава 14

Биюк Хамам

Никозия, Кипър

На следващия ден

Харват се облегна на осмоъгълните плочки и си пое дълбоко въздух. Изгарящата жега в наподобяващото сауна помещение, известно като “гьобек таши”,сякаш изсипваше натрошено стъкло в белите му дробове. Той потисна напиращия пристъп на кашлица и си наложи да се отпусне. Вдишвайки дълбоко още веднъж, осъзна, че така се е заровил в работата си, че е забравил какво е почивка. Беше наясно, че тя е неделима част от възстановителния процес и докато усещаше как дробовете му се отпускат и сухата горещина го завладява, се опита да си спомни кога за последен път си е позволявал да си вземе официален отпуск. ,,Докато има терористи…” подхвана той мислено, но веднага прогони това обяснение от ума си. Дали щеше да си вземе отпуск или не, нямаше нищо общо с тероризма. Зависеше изцяло от него. Оправданието, че няма време за друго, освен за работа, беше твърде лесно.

След събитията от 11 септември в света, в който живееше Харват, неотклонното посвещаване на работата отдавна беше престанало да е обект на възхищение и се беше превърнало в социално изискване. И макар да не можеше да се твърди, че има нещо сбъркано в приоритетите му, те определено бяха за сметка на социалния му живот. Дори приятелката му Мег Касиди, с която ту се разделяха, ту пак се събираха, вече беше изчерпала цялото си търпение. Как да имаш връзка с някой, който никога не се прибира? Харват не я упрекваше. Майка му беше преживяла същото с баща му. Едва когато Майкъл Харват беше прехвърлен от активна служба във флота към инструкторски пост в специалната военноморска школа близо до дома им в Коронадо, съпругата му се почувства истински щастлива. Харват нямаше намерение да става инструктор в този момент от кариерата си и беше казал на Мег, че ще я разбере, ако тя поеме по свой път. Приятелката му бе невероятна жена и той не искаше да ѝ пречи. А и не искаше точно сега да се жени и да създава семейство.

Когато Мег го попита какво всъщност иска от живота, той беше брутално откровен с нея: „Това, което върша. Искам да залавям лошите, преди те да ни приклещят.“

Точно тогава Мег осъзна, че не само никога не е бил, но и не би могъл да бъде неин. Скот Харват беше женен за кариерата си и в живота му нямаше много място за нещо друго или някой друг.