Читать «Ответен удар» онлайн - страница 37

Брад Тор

Цялата случка беше най-малкото необичайна, но още по странно бе приятелството, което се зароди впоследствие между куция и белязания. Харват неведнъж се беше възползвал от тази връзка. Не че Озан Калъчкъ проявяваше щедрост в предоставянето на информация. Той беше въплъщение на думата „спекулант“. Този човек не правеше и една крачка, която по някакъв начин да не облагодетелства първо и предимно него самия. И все пак Калъчкъ проявяваше нещо, което можеше да бъде окачествено като подобие на бащинска обич към Харват. След случилото се между двамата той го беше харесал и в известна степен Харват изпитваше същите чувства.

„Търгаш“ беше най-подходящата дума, която би могла да характеризира Калъчкъ и занятието му. Той търгувате с всичко - от оръжия и недвижими имоти до нечестни избори в някоя чужда страна, революции в бананови републики и поръчкови убийства, които мнозина считаха за твърде трудни или деликатни в политически план, за да се заловят с тях. Дори израелците бяха прибягвали до услугите му в близкото минато. Макар че самите удари бяха извършени от агентите на Кидон, Калъчкъ бе човекът, разработил подробния план за елиминирането на всички членове на ,,Черния септември” - палестинските терористи, отговорни за убийствата на израелските атлети на олимпиадата в Мюнхен през 1972 година. Израелците отново го наеха в качеството му на парламентьор през 1976 година и той успя да уреди завръщането на израелските заложници от Ентебе, Уганда.

Твърди се, че в опит да разшири зоната си на действие и съответно постъпленията си, Калъчкъ на два пъти е предлагал услугите си на Съединените щати. Но и президентът Кенеди, и заелия по-късно поста Картър му отказали. Кенеди отхвърлил предложението на Калъчкъ за елиминирането на Кастро и вместо това провел операцията, станала известна като “фиаското в Залива на прасетата”, а Картър пренебрегнал идеите му за успешното завръщане на американските заложници от Техеран. Въпреки възхищението на някои други страни от таланта и способностите на турчина, Съединените щати не проявяваха голям ентусиазъм да си сътрудничат с него.

Самият Харват нямаше нищо против Калъчкъ, който помагаше в организацията на убийствата на известни терористи и свалянето на корумпирани режими. Сделките му на черния пазар за оръжие можеха да бъдат пренебрегнати в светлината на другите добрини, които беше извършил.

Скот не беше срещал много хора, подобни на турчина, които са наясно със себе си, без да се оправдават. Независимо от чара и сърдечното си държане, истинският Озан Калъчкъ беше безмилостно създание, което работеше на ръба на закона и отвъд него и не се спираше пред нищо, за да се докопа до желаното. В момента обаче въпросът беше какво иска той от него?

Затваряйки очи, Харват се опита да изхвърли този въпрос от ума си, но на негово място веднага се появи друг. Ако Кармайкъл успееше да насочи медийния интерес към него и да унищожи кариерата му, какво щеше да прави с остатъка от живота си? В зависимост от това колко лош номер щеше да му спретне сенаторът, той можеше да не си намери работа дори като консултант в частния сектор. Освен това, ако застанеше под светлината на прожекторите, на гърба му завинаги щеше да остане нарисувана мишена.