Читать «Ответен удар» онлайн - страница 36

Брад Тор

Мароканецът осигуряваше отлична разузнавателна информация, която обаче не водеше към шефовете му, а към Озан Калъчкъ - човек, чийто оръжеен бизнес те се опитваха да пресекат. Въпреки последвалите критики, никой не отричаше, че работещите по случая агенти са свършили каквото се е очаквало от тях. Това бе първият и последен път, когато някой е успял да надхитри ДЕА в операция от подобен мащаб, но все пак не можеше да се отрече, че по време на изпълнението и Скот Харват беше допуснал една от най-големите грешки в кариерата си, а може би дори в живота си.

С ръст малко над метър и осемдесет и тегло повече от сто и трийсет килограма, шейсет и две годишният Калъчкъ изглеждаше почти толкова широк, колкото и висок. Обличаше се безупречно и носеше посребрялата се коса гладко сресана. Имаше необичайна прилика с един американски актьор, известен с прякора Дебелака - Сидни Грийнстийт. Мнозина се подвеждаха от наднорменото тегло на Калъчкъ, приемайки го като признак на летаргия и немощ, за вял и муден темперамент. Същата грешка допусна и Харват, когато съвместният отряд към ДЕА се опита да залови знаменития турски мафиот. В резултат на това Скот едва не загуби едното си око. Все още носеше белега от схватката над лявата си скула, макар че човек трябват много отблизо, за да го види. И като доказателство по-скоро за избухливия му нрав, отколкото за обучението му като тюлен, Харват си отмъсти на турчина, като го дари с накуцваща походка, която му беше останала до ден-днешен.

Всеки от тях по свой начин беше подценил другия и после съжаляваше за това: Калъчкъ заради куция си крак, а Харват - не толкова заради белега си, колкото заради срама, че е омаловажил противника си и му е позволил да го надиграе. Когато прахолякът от физическата разправа и правните последици от нея се уталожи, от тази случка и двамата си извадиха поуки, които нямаше да забравят. Агенцията за борба с наркотиците измамена от мароканците, не разполагаше с никакви доказателства срещу Калъчкъ и беше принудена да се оттегли. Турчинът обаче се чувства набеден и възнамеряваше да нанесе опустошителен удар на конкурентите си, които му бяха устроили клопката. Два месеца след като беше изписан от болницата, той изпрати на водещия агент от ДЕА папка, дебела осем сантиметра, която доведе до пълния разгром на мароканската организация.