Читать «Ответен удар» онлайн - страница 32

Брад Тор

- Чък, остави ме на мира! Става дума за кариерата ми. Ако разкриеш името и самоличността ми пред обществото, не само няма да мога да работя, а и ще трябва цял живот да се оглеждам през рамо. Ти сам го каза, срещу мен са издадени милион и една фетви, Всеки радикален мюсюлманин на планетата ще се стреми да си резервира най-доброто сепаре в Рая, като ме изтрие от лицето на земята.

Андерсън се наведе напред и се взря в Харват.

- Тук вече грешиш. Не става дума за теб или твоята кариера. Става дума за президента. Нямам намерение да гледам как се компрометира, докато се опитва да те покрие… не и преди изборите.

- Значи ме зарязвате? - попита невярващо Харват.

- Не те зарязваме.

- А ти как би го нарекъл, мамка му? Засега Кармайкъл не разполага с нищо. Доколкото чух, иракчаните са разкарали екипа на „Ал Джазира“, преди да заснемат лицето ми. Вижда се само тилът ми. Струва ми се, че сенаторът ще види зор, докато сглоби някакви обвинения.

- Мислиш ли, че с теб бихме водили този разговор, ако Кармайкъл разполагаше само с тила ти? Тя има уличаващи доказателства, че ти си човекът, извършил побоя.

- Как? Как би могла да разбере, че съм аз?

- Говорила е с много хора.

Гневът на Харват започна да взима връх.

- Какви хора?

- Всякакви. Тя е в Комисията по разузнаването, за бога. Има връзки във всички кръгове.

- Връзките няма как да ѝ помогнат да разбере, че аз съм човекът от филма.

- Напротив.

- Откъде знаеш?

Андерсън пое дълбоко въздух и заговори с по-спокоен тон:

- Тази сутрин ми се обадиха.

- Кармайкъл ти се е обадила?

- Не, друг човек. Стар мой познат… Човек, чието положение му лава възможност да чува доста неща. Каза ми, че Кармайкъл го е разпитвала надълго и нашироко за теб.

- За какво го е разпитвала?

- Искала е да узнае повече за службата ти в Белия дом, каква е причината ла напуснеш Сикрет сървис, за работата ти в Департамента за вътрешна сигурност. Интересувала се е дори от проекта „Апекс“.

Последните думи така смаяха Харват, че той не повярва на ушите си. „Апекс“ беше кодово име за цялата му дейност в Департамента за вътрешна сигурност. Само шепа хора знаеха за съществуването на проекта. Бюджетът му беше така засекретен и попълван от толкова много различни източници, че бе невъзможно да се проследи. „Как, по дяволите, Кармайкъл се е докопала до проекта „Апекс” и въобще до цялата информация?”, чудеше се Харват. Отнякъде имаше изтичане….Имаше дупка, която трябваше да бъде запушена.

- Не виждаш ли какво се опитва да направи тя? - продължаваше Андерсън. - Иска да изгори президента и ще започне, като първо подпали теб с най-голямата огнепръскачка, която и попадне в ръцете.

- Може би просто се опитва да види какво може да изкара наяве.

- Стига, Скот. Приеми фактите. От всички жители на този окръг тя посочва точно теб. Прецакан си.

Харват не беше готов да се предаде така лесно.

- Чък, докато не сме напълно сигурни, не мисля, че трябва……

- Напълно сме сигурни - прекъсна го шефът на президентската канцелария. - Призовката ти ще е готова до три часа. Тази сутрин вече е направила няколко двусмислени изявления за пресата, че от Капитолия щяла да дойде голяма новина. Трябва да те дистанцираме максимално от президента. Бюрото ти в Департамента по вътрешна сигурност вече с разчистено.