Читать «Ответен удар» онлайн - страница 30

Брад Тор

- Въпросът е, че не бива да даваш воля на предубежденията си и да пренебрегваш информацията, с която разполага Озан Калъчкъ…

- С която уж разполага. И не я пренебрегвам. Просто не харесвам вкуса, който остава в устата ми, когато произнасям името на този човек.

- Това означава ли, че проявяваш интерес?

- Все още не съм напълно сигурен за какво говорим. Ще трябва да ми дадеш нещо повече от тези клишета с наметалото и меча на Аллах.

- Имаш право съгласи се посланикът, който извади малък цифров видеоплейър от джоба на сакото си. - Господин Калъчкъ реши, че може да имаш нужда от допълнително убеждаване.

Андерсън не можа ла повярва на очите си. Това бяха кадрите от Асалаам, прожектирани в съвещателната зала по-рано същата сутрин.

- Как се сдоби с това?

- Казах ти - отвърна Фридрих. - Аз съм просто вестоносец. Ще трябва да попиташ господин Калъчкъ.

- Без съмнение той ще иска нещо в замяна.

- Да. Господин Калъчкъ явно има нужда от услуга.

По понятни причини Андерсън стана предпазлив.

- Какъв вид услуга?

- Господин Калъчкъ е готов да каже на Съединените щати онова, което знае за оръжието, и дори ще осигури достъп до един от учените, които са го разработвали….

- Някой от учените е останал жив?

- Според господин Калъчкъ, да. Но има само един човек, с когото ще сподели тази информация, и той иска да се срещне с него насаме, за да поиска услугата очи в очи.

Шефът на канцеларията познаваше швейцарския посланик от години. За него той бе като отворена книга.

- В никакъв случай. Няма да го допусна.

- Какво да допуснеш? - попита Фидрих. - Още не съм ти казал с кого иска да се срещне.

- Познавам те, Ханс. Как можа да си въобразиш дори за миг, че ще позволя президентът на Съединените щати да се срещне с човек като Озан Калъчкъ.

Посланикът не се сдържа и се разсмя.

- Това наистина би била историческа среща. За щастие обаче президентът Рътлидж не е човекът, с когото иска да се срещне господин Калъчкъ. Става дума за другиго.

Андерсън започна да гадае мислено от кой ли член на американското правителство Калъчкъ би могъл да иска услуга и защо е нужно тази среща да се урежда от посланика на Швейцария и от него, шефа на канцеларията.

- Щом споменатият човек не е президентът или член на кабинета, съм готов да помисля дали да му уредя среща. За кого говорим?

Посланикът се наклони напред и каза:

- За агент Скот Харват.

Глава 11

Белият дом

На следващата сутрин

- Какво искаш да кажеш с това, че съм уволнен, мамка му? - възмути се Харват.

- Искам да кажа, че си уволнен - отвърна Чарлз Андерсън. - и не ме е грижа колко си ядосан. Това е Белият дом и няма да търпя нецензурен език тук.

Харват никога не губеше ума и дума, но този път наистина не знаеше какво да каже. Беше напълно стъписан и на всичко отгоре изтощен до краен предел. Разборът на инцидента в Багдад започна още в мига, в който самолетът му кацна на военновъздушна база „Андрюс“ и въпросите не спряха да валят до момента, в който агенти от Сикрет сървис го отведоха набързо в Белия дом в девет часа на следващата сутрин.