Читать «Ответен удар» онлайн - страница 3

Брад Тор

След като спокойно върна пистолета в джоба си, стрелецът се вторачи в дървения, подобен на ковчег, сандък. Повече от две хилядолетия древното оръжие беше лежало скрито от хората, замръзнало в ледниците на тази отдалечена алпийска пропаст, но сега всичко щеше да се промени. Убиецът извади от якето си сателитен телефон и набра десетцифрения номер на работодателя си - човек, когото познаваше само с прякора Скорпиона.

Глава 1

Лахор, Пакистан

Година по-късно

Тесните улички на стария град представляваха една от най-западналите дупки на планетата. Мръсотията, мизерията и отчаянието съпровождаха ежедневно живота на най-низшата прослойка на пакистанското общество - затъналите в нищета мюсюлмани пенджабци. По-дребни и по-мургави от останалото население на Лахор, най-щастливите сред тях бяха обречени да прекарват дните си във вцепеняващ ума черен труд, а останалите се озоваваха на улицата и се присъединяваха към редиците на джебчиите, просяците и бездомниците. Тяхното положение беше една от мръсните малки тайни на исляма в тази част на света. Мисълта за това обръщаше стомаха на мъжа, седнал в крадената тойота корола, паркирана пред гробницата на Мохамед Икбал - поет и идеолог на съвременен Пакистан.

За набожен човек като него беше унизително да вижда как обещанията за Мюсюлманското братство бяха непостижими за пенджабците. Пакистан представляваше една лицемерна бъркотия от класово разделение и най-категоричното потвърждение за това беше положението на жените. Като изключим щастливките от привилегированите класи, които участваха в консултантски организации, управляваха благотворителни фондации, пишеха романи и пиеси и дори заемаха символични позиции в кабинета на генерал Мушараф, останалите бяха подложени на ежедневен битов тормоз, групови изнасилвания и убийства от страна на плиткоумни мъже, парадиращи с любовта си към Аллах и отдадеността си на мюсюлманската вяра. Безброй пъти мъжът си беше пожелавал главната мишена на неговия работодател да бъде Пакистан, но това не ставаше никога. Колкото и ужасна да беше тази страна, имаше една друга, която в много по-голяма степен бе обладана от злото и която се нуждаеше много повече от един всемогъщ, пречистващ удар.

Неговият обект излезе точно навреме от сградата, намираща се на отсрещната страна на улицата. Всяка сряда, в едно и също време, като по часовник, нисичкият професор от най-старото и най-голямо висше учебно заведение в Пакистан - Пенджабския университет - отиваше да обядва в стария град. Той беше последователен човек и имаше строги навици - черти на характера, които му бяха послужили изключително добре в научната работа, но скоро щяха да станат причина за неговата гибел. Щом професорът отключи веригата на малкия си мотоциклет и се вля в уличното движение, наемният убиец остави вестника, който се преструваше, че чете, и запали двигателя на колата.