Читать «Ответен удар» онлайн - страница 2

Брад Тор

По молба на археолога партньорите му похарчиха милиони за въздушни снимки, направени от самолети, хеликоптери и дори сателити, с които бяха извършени прецизни огледи на много от алпийските проходи между Южна Франция и Италия. Надяваха се да открият един особено ценен артефакт, споменат в пергамента.

Елисън се отказа от установената практика и обърна гръб на по-популярните исторически места, тъй като нито едно от тях не се вписваше в картината, която той си беше съставил парче по парче от древните текстове. Уви, съдбата не му се усмихна в това негово начинание. И все пак, въпреки липсата на напредък, археологът беше убеден, че накрая ще постигне успех.

Макар че понякога им бе изключително трудно да намерят средства, хората, финансиращи търсенето на Елисън, правеха всичко възможно да осигурят необходимите парични потоци. В продължение на десетки години организацията им беше търсила точно такава находка и не можеше да спре точно сега. Обещаната в пергамента мощ беше твърде важна за тях, за да се откажат от нея заради нещо толкова банално като парите.

Едва наскоро, благодарение на три рекордно горещи лета в цяла Европа, глетчерите бяха започнали да се топят и Елисън се натъкна край Кол де ла Траверсет на първата археологическа находка, която доказваше, че е на прав път. Това бяха кожени ремъци от древна сбруя, парчета от глинени съдове и малка колекция от строшени оръжия. Той беше стеснил обхвата на търсенето си до един район, но той беше пълен с бездънни клисури и скални пукнатини, всяка от които можеше да крие онова, което диреше.

Кол де ла Траверсет беше един от най-коварните високопланински проходи в цяла Франция. През изминалите векове и френските, и италианските власти бяха предприемали опити да преградят части от него с надеждата, че ще спрат контрабандата между двете страни, но пътят продължаваше да се ползва. Широк едва десетина метра в най-високата си част, той бе достъпен през един кратък период от време между средата на лятото и ранната есен. Но дори и тогава метеорологичните условия бяха изключително сурови. Както казваха местните хора, времето на Кол де ла Траверсет беше осем месеца зима, последвани от четири месеца ад.

Въпреки тези плашещи пречки Елисън беше надминал себе си и усилията му се бяха увенчали с успех. Оказа се много по-добър археолог, отколкото той самият бе смятал. Най-любопитното в цялата история беше, че групата, спонсорираща проекта му, дори не се интересуваше от цялата находка, а само от една нейна част - онази, която бе използвал като стръв. Тя му беше достатъчна, за да ги накара да финансират операцията. Онова, което те искаха, за него имаше символична стойност и можеше спокойно да мине и без него. Според Елисън то беше нещо като маловажна бележка под линия, изгубена за историята. Щом благодетелите му бяха готови да покрият разходите на целия проект, той нямаше да откаже да им даде нещо толкова малко в замяна.

Дори сега, проснат на пода, Елисън виждаше предмета, който те така усилено търсеха - дълъг, гравиран със сложна плетеница дървен сандък. Можеха спокойно да си го вземат. Нито му трябваше, нито го искаше. Защо трябваше да го убиват? Никой никога нямаше да разбере, че сандъкът или по-скоро неговото съдържание липсват. „Както никой няма да забележи и моята липса”, помисли си Елисън, чувайки приближаващите се стъпки на своите двама носачи и видя как убиецът му извади от грейката си малокалибрен автоматичен пистолет.