Читать «Ответен удар» онлайн - страница 236

Брад Тор

Докато Харват наблюдаваше внимателно операцията, около него внезапно се посипа градушка от куршуми. Той светкавично приклекна, при което видя Озан Калъчкъ и бъдещия халиф принц Хамал. До тях бяха застанали двама от най-злите, дългобради мъже с тюрбани на главите, които Харват някога бе виждал. С робите си в землист цвят и огромните си картечници бодигардовете повече се вписваха в декора на напомнящите за Дивия запад улици на Кабул, отколкото в свещения град Мека.

Харват се претърколи под един от конвейерите и откри стрелба с картечния си пистолет срещу металната платформа, върху която бяха застанали мъжете. От удара на куршумите се разхвърчаха искри. Охранителите незабавно отвърнаха на огъня и той усети как върху му започна да се излива вода от пробитите бутилки.

Скот отново излезе на открито, натисна спусъка на своя МР4 и застреля единия от двамата подобни на близнаци талибани, заградили Хамал и Калъчкъ.

Останалият жив охранител отново отвърна на огъня, но този път с ръчна граната. Щом гранатата удари бетонния под на крачки от Харват, агентът бързо запълзя навътре под машинното оборудване, доколкото му позволяваха ръцете и коленете. И после се случи немислимото - не можа да продължи напред.

Глава 91

Отне му само частица от секундата, за да осъзнае какво се беше случило. Чантата с експлозивите, която беше преметнал през рамо, се беше закачила на болт, стърчащ от една от подпорите на конвейера. Опита се на няколко пъти да я откачи или да я свали от себе си, но не се получи нищо. Подсиленият брезент беше предназначен да издържи на всякакъв опън, без да се прокъса.

Харват знаеше, че гранатата ще избухне само след секунди, затова направи единственото, което му хрумна. Подпря с гърба си долната част на конвейерната лента, постави стъпала на пода и с всички сили я изтласка нагоре. Усети как болтовете изскочиха, а конзолата на конвейера се изметна от подпорите си и се стовари на пода заедно с купища бутилки. Чантата с експлозивите се беше освободила, но Скот успя единствено да залегне.

В този миг гранатата избухна. Голяма част от взривната ѝ сила беше поета от катурнатата конвейерна лента и купчината бутилки с вода.

Харват вдигна картечния пистолет, отърси се от посипалите се по него отломки, скочи от пода, затича се напред и започна да стреля. Живият талибан се опита да отвърне на огъня, но агентът го уцели над веждите и го просна мъртъв. После инстинктивно насочи оръжие към останалите две цели и се фокусира върху по-голямата - Озан Калъчкъ.

С едно движение, което не би следвало да изненада Харват, турчинът сграбчи Хамал, издърпа го пред себе си като щит и опря пистолет в главата му.

- Очевидно потомците на пророка Мохамед с турска кръв във вените се срещат под път и над път - извика Харват.