Читать «Ответен удар» онлайн - страница 237

Брад Тор

Той продължаваше да държи пистолета си насочен към човека, който също като Тимъти Рейбърн го бе използвал и предал. Изкушението да стреля без оглед на последиците беше изключително силно. Винаги можеше да каже на престолонаследника, че някой друг е застрелял сина му, но Скот не действаше по този начин. Беше дал дума. И понеже не разполагаше с лазерен прицел, реши да не рискува.

- Май се оказахме на кръстопът - изкрещя Калъчкъ от металната платформа за наблюдение, издигната над производствената зона. - Предложението ми е още в сила, ако те интересува. Какво по-добро място от най-свещения град, за да приемеш исляма?

- Благодаря, но аз вече го приех. Престолонаследникът принц Абдула ми устрои кратка мила церемония, но не мисля, че това е за мен - отвърна Харват, като се премести, за да има по-добър прицел. - Не ми харесват дрехите, а още по-малко празниците. Отговорът ми остава „не“.

- Съжалявам да го чуя - каза Калъчкъ, който се отмести, за да попречи на Харват да го вземе на мушка.

- Обаче мога да ти предложа сделка - додаде агентът. - Дай ми каквото искам и ще те оставя да живееш.

Калъчкъ се изсмя.

- И ще ме оставиш да си тръгна?

- Не, казах, че ще те оставя да живееш.

Скорпионът се престори, че обмисля възможността, и после отвърна:

- Мисля, че при всички случаи ще си тръгна оттук. Нещо ми подсказва, че дори ти нямаш достатъчно смелост да рискуваш и да гръмнеш член на саудитското кралско семейство.

- Така ли мислиш? - отговори Харват, като допря здраво приклада на картечния пистолет до бузата си. - Защо не ме пробваш?

Калъчкъ отново отстъпи вляво пусна три изстрела един след друг, които откъртиха парчета от стената на сантиметри от рамото на турчина. Лицето на принц Хамал се изкриви в отблъскващо изражение на ужас. Калъчкъ се върна на първоначалната си позиция.

- Може да стигнем до някакво споразумение - изкрещя той.

- Като например? - осведоми се Харват.

- Лидерите на уахабитите и без това няма да свършат никаква работа. Дори да ти дам онова, нямаш време да спасиш династията на Сауд. Ще разполагаме с три ядрени бойни глави и никой няма да посмее да ни нападне.

- Откъде си толкова сигурен, че Саудитска Арабия има ядрен арсенал?

- Защото го видях със собствените си очи. Това е най-добре пазената тайна в тази страна. Дори Америка не е сигурна в съществуването на оръжията. Това значи, че дори да искате да ги изнесете оттук, няма да знаете къде да ги намерите.

- Е, какво предлагаш? - хвана бика за рогата Харват.

- Ще ти кажа за болестта всичко, което трябва да знаеш, но след като ме оставиш да си тръгна.

- Ще ми кажеш сега. Хората в Америка вече се разболяват от нея.

- Това е абсурдно. Болестта още не е изпратена в Щатите. Поне за сега. Нарочно протакаш. Отговори ми. Съгласен ли си или не?

- Защо не попиташ Хамал за Америка? Той е човекът с експортния бизнес. Изглежда, нещата са се развили малко по-бързо, отколкото си очаквал.

Притискайки пистолета си в ухото на Хамал, Калъчкъ попита:

- Вярно ли е? Изпрати ли отровата в Америка?

- Да - отвърна Хамал със запъване, - но ние изпратихме и вода за праведните сунити.