Читать «Ответен удар» онлайн - страница 229

Брад Тор

Имаше и друг проблем. Въпреки липсата на доказателства и множество спорове около фиаското на американската операция за издирване на оръжия за масово поразяване в Ирак, Вашингтон разполагаше със сведения, че Саудитска Арабия е наляла над един милиард долара в пакистанската ядрена програма. Много от запознатите бяха готови да заложат кариерата си, че в замяна на щедрия си принос в научния напредък на Пакистан Рияд е получил ядрени оръжия, независимо че саудитците нехайно го отричаха.

Макар че на Гари Лоулър не му се щеше да товари Харват с още задачи, той нямаше избор. Да предотврати падането от власт на саудитската династия, беше точно толкова важно, колкото спирането на болестта.

Тъй като не беше наясно дали вътрешен човек не е замесен в заговора срещу кралството, Лоулър се боеше да свърже Харват с някой от американските храненици в дипломатическите или разузнавателните кръгове. Всички знаеха, че от канцеларията на саудитския престолонаследник поверителната информация изтича като вода през сито, така че едно обаждане от американския президент би било немислимо. А и щеше да им отнеме ценно време, докато намерят надежден човек, който би съдействал за въвеждането на Харват във висшите кръгове на кралството. Агентът обаче знаеше кой би могъл да свърши работата, и то достатъчно бързо - Чип Рейнълдс.

Подготвен от Харват какво точно да каже, Рейнълдс изигра най-силната си карта. Следвайки дума по дума предварителния сценарий, той се свърза с един от малкото му познати почтени хора в двора на престолонаследника. Чип се надяваше, че този човек не е свързан с опитите за сваляне от властта на династията Сауд и го помоли за незабавна аудиенция с принца. Предвид сериозността на предстоящата среща с уахабитите, съветникът прояви неохота дори да спомене за това пред престолонаследника, Рейнълдс продължи да настоява, насърчаван от жестовете на Харват.

Ако арабите ценяха и възнаграждаваха някое човешко качество, то това бе предаността. Рейнълдс не само бе спасил живота на член на кралското семейство, но и се беше доказал като отличен шеф на сигурността в „Арамко“. Ако бившият агент на ЦРУ действително имаше сведения за някаква заплаха за живота на принца, то съветникът нямаше друг избор, освен да му даде възможност да бъде изслушан.

Рейнълдс с неудоволствие прибягна до лъжа, за да получи достъп до принца, но знаеше, че това е единственият начин да се срещнат с него. След като изтръгна от съветника обещание, че няма да споменава за заговора на никой друг, освен на самия престолонаследник, Чип затвори телефона и заедно с Харват зачакаха отговор от Ат Таиф. Стори им се, че е изминала цяла вечност, когато най-сетне им се обадиха, за да ги уведомят, че принцът е готов да приеме Рейнълдс и двамата водени от него свидетели, за да чуе информацията от „първа ръка“.