Читать «Ответен удар» онлайн - страница 210

Брад Тор

Единствената утешителна мисъл, докато скачаше от покрива долу, беше, че има доста добра представа за това накъде лети Калъчкъ. При достатъчно бърза реакция можеше и да успее да го хване.

Глава 80

Когато най-сетне слезе на алеята, Харват откри, че в интервала между бягството си от Хорст Шрьодер и престрелката в покоите на Ага Хан Рейбърн не беше уведомил хората си, че са атакувани.

Все още убеден, че Харват и екипът му са на тяхна страна, охранителният персонал на Ага Хан беше изнесъл Шрьодер навън и един от тях, явно преминал военномедицинска подготовка, обработваше раните му. Останалите бяха заети с потушаването на разрастващия се в комплекса пожар.

Скот взе радиостанцията от мястото, където парамедикът беше подредил акуратно принадлежностите на ранения, и си отдалечи достатъчно, за да може да се свърже с останалата част от екипа. Той нареди на хората си в селото да обезоръжат полицаите пред станцията на лифта и да се качат горе. След това инструктира пилотите на моторните планери да се върнат на международното летище ,,Сион” и каза на Клаудия да изпрати медицински хеликоптер до ,,Еглемон”, за да евакуира веднага Шрьодер.

Долавяйки пращене по радиостанцията си, пилотът на ,,Силоз 1” прекоси тясната ивица ливада и се присъедини към Харват, след което тихомълком взе от вещите на Шрьодер пистолета му ,,Зиг Зауер” 40-и калибър, очаквайки хората на Ага Хан да разберат, че са измамени и да проявят враждебност. Харват обаче не хранеше опасения в тази посока, тъй като знаеше, че Рейбърн лежи затрупан под срутелия се горящ таван на втория етаж на манастира.

След двадесет минути, когато кацна и медицинският хеликоптер, първите командоси от ,,Щерн” изскочиха от кабината на лифта. Те помогнаха на Харват и пилота да натоварят на вертолета Шрьодер, както и телата на Грьосер и Емир Токай, след което минаха небрежно покрай потушаващите огнения ад охранители и отново се качиха на лифта, за да слязат в селото.

Медиците на борда на хеликоптера стабилизираха Шрьодер, обработиха раните на Харват и наново превързаха главата на пилота на ,,Силоз 1”. Скот научи, че той се казва Вилхем и че когато не работи като резервист към швейцарските ВВС, е експерт в сферата на реактивни бизнес самолети за полети на дълги разстояния.

Когато Харват го попита дали притежава категория за управление на ,,Чесна Сайтейшън Х”, Вилхем се усмихна и кимна с глава. Беше доловил задната му мисъл.

- Нали знаеш, че ще трябва да подадем летателен план?

На Харват му беше все едно. При настъпилия смут в ,,Шато Еглемон” щяха да минат дни, преди пилотите на Ага Хан да разберат, че самолетът на шефа им е откраднат.

Докато чесната летеше към Саудитска Арабия с 313 метра в секунда, или 92 процента от скоростта на звука, Харват се чудеше зад колко ли пясъчни дюни ще трябва да надзърне, преди да открие Озан Калъчкъ. Турчинът се намираше някъде в пустинното кралство. Въпросът беше къде точно и дали щеше да стигне до него навреме.