Читать «Ответен удар» онлайн - страница 203

Брад Тор

- Доколкото беше в състояние да събере данните за патологията на болестта - да. Сунитите в Асалаам са били ваксинирани, преди селото да бъде заразено. Във водата, която те черпили от общия си кладенец, било добавено вещество. Без да са поели въпросното вещество в организма си, останалите жители на селото, които са използвали други кладенци, накрая се разболели и починали.

- Значи е сложил нещо във водата на сунитите. Но вие говорите за един-единствен кладенец в едно село. В останалата част от света повечето сунити, шиити и последователи на други вероизповедания споделят едни и същи водоизточници. Не разбирам как планира да ваксинира само сунитите в глобален мащаб.

- Много просто, Акреп е открил водоизточник, който е на разположение само на мюсюлманите сунити. От онова, което е успял да научи Емир Токай, Скорпиона твърдял, че е открил специален извор някъде в Саудитска Арабия. Щял да добави ваксината в тази вода и да я разпространи само сред сунитите.

- Вероятно е възнамерявал да я бутилира. Знаете ли къде се намира този извор или къде е смятал да извършва бутилирането?

- Не.

- А как е възнамерявал да я разпространи до всички сунити?

- И това не зная. Както казах, Акреп никога не е мислил да сподели ваксината с шиитите. Целта му е била да отърве светите мюсюлмански територии от всички западни неверници, от шиитите и всяка една друга общност, която сунитите считат за недостойна да стъпва по свещената земя. След това е трябвало да дойде ред и на останалия свят. Нищо чудно, че Хитлер е имал толкова високо мнение за османците. Били са невероятно коварни хора.

Ага Хан не знаеше нищо повече за болестта и затова Харват смени темата:

- Казахте, че има наследник на султаната. Кой е той? Акреп ли?

- Не, според османската традиция наследникът се изпраща да бъде отгледан на тайно място и няма да бъде повикан, докато халифатът не е готов. Акреп е скритата сила зад трона.

- Каква сила би могъл да има той? Дори не разполага с армия.

- Той лично - не, но Турция разполага с най-голямата армия в НАТО след Съединените щати.

- Да не искате да кажете, че османците могат да призоват турската армия?

- В последствие ще могат да направят и това, но в момента няма значение. Те разполагат с нещо много по-мощно.

- Което е?

- Ислямският фундаментализъм, или ако сме по-точни, уахабизмът - радикално мюсюлманско движение, дало тласък на целия съвременен ислямски тероризъм.

Харват бе твърде добре запознат с идеите на уахабизма и пораженията, които той нанасяше по целия свят.

- Какво имате предвид? Че уахабитите ще свършат работата на османците?

- В известен смисъл, да. Уахабитите биха били най-щастливи, ако ислямският свят се обедини не само в религиозен, но в политическия смисъл. Още преди Осама бен Ладен да стане най-прочутият им поддръжник, уахабитите призоваваха за връщането на мюсюлманския халифат. Атаките от 11 септември бяха призив към мюсюлманите да се надигнат и да превземат властта от корумпираните и вероотстъпнически режими, които ги управляват.

Харват отново си спомни за разговора си с Джилиън.