Читать «Ответен удар» онлайн - страница 201

Брад Тор

- И аз не зная - отвърна Рътлидж. - Уплашен съм до смърт. Нямаме много време.

Глава 77

Швейцария

Харват се мъчеше да свърже в едно цяло ставащото около него - не само разказа на Ага Хан, а и долитащите зад завесите звуци на приближаващ хеликоптер. Нямаше как Клаудия и останалата част от екипа да имали достатъчно време, че да се върнат в Сион и да сменят планерите с нещо по-подходящо за кацане на негостоприемния терен на имението. Единственото, което му хрумна, беше, че може би това е хеликоптерът на шиитския лидер, дошъл да го вземе за някоя среща в Женева.

Възрастният мъж се вгледа изпитателно в лицето на Харват и каза:

- Умолявам ви да приемете думите ми насериозно. Османската империя е единствената сила, успяла някога да убедени мюсюлманските страни от Средиземноморието и в Близкия изток и да ги сплотява в продължение на шест века.

- Но накрая се разпаднала - вметна Харват.

- Едва преди осемдесетина години, което от гледна точка на историята, особено тази на мюсюлманите, не е равносилно на един миг. Заради бързия напредък на науката и западните технологии османците повече не били в състояние да продължават традиционната борба. Затова решили да предприемат друга тактика. Отстъпили назад, позволили династията им да се преобразува в днешна Турция и зачакали времето, когато биха могли да се върнат, за да възстановят империята си. Милиони турци в наши дни се отъждествяват с османското си наследство. Въпросът ,,Кимсиниз, бей ефенди?” и днес носи посланието отпреди седемстотин години по време на халифата. ,,Кой си ти?”, ,,С какво си допринесъл за величието на своя народ?”. Все още съществува ядро на османската власт, въпреки че тези хора не се идентифицират официално с термина ,,османски”. Освен това не са малко и турците, които биха се радвали страната им отново да бъде смятана за една от най-динамичните социални, културни и религиозни сили в света.

Харват все още не вярваше на ушите си.

- Османските султани са управлявали по силата на наследственото право върху трона - в рамките на едно семейство - продължи Ага Хан.- Това семейство не е изчезнало просто така, когато дните на империята са свършили. Все още съществува пряк наследник на султаната. Човек, чието потекло започва от първия халиф във времената, когато мюсюлманите са били обединени. Няма мюсюлманин по света, който да не бъде привлечен от тази идея.

- А оръжието на Ханибал? Болестта? - попита Харват, който искаше да получи конкретни отговори, а не уроци по история.

- Всичко това е част от плана им да възродят великия мюсюлмански халифат.

Мъчейки се да сглоби всичко в ума си, Харват имаше чувството, че реди тухли върху винени чаши. Трябваше да се върне в началото на историята.

- Как се е стигнало дотам, че сте отвлекли Емир Токай, за да се защитите от Акреп, с когото първоначално сте били партньори?

- Експедициите, осъществени от Ислямския институт за наука и технологии, бяха изключително скъпи - обясни Ага Хан. - Харчеха се стотици милиони долари. На института все не му достигаха пари. Затова Акреп се обърна към мен. Той предостави грандиозния си план за обединение на всички мюсюлмани и попита дали шиитите биха помогнали за финансирането му. Никога не сме имали намерение да убиваме хора.