Читать «Ответен удар» онлайн - страница 202

Брад Тор

- Но биооръжието е трябвало да бъде използвано като средство светът да бъде освободен от всички немюсюлмани - отбеляза Харват, който беше настроен скептично към измамната наивност на човека срещу себе си.

- Целта беше да се използва заплахата, свързана с оръжието, за да се всее паника сред западните сили и техните войски да бъдат прогонени от мюсюлманска територия.

- И вие сте повярвали на това? - притисна го Харват. - Без някаква демонстрация, доказваща, че оръжието наистина е ефективно, кой би ви взел насериозно?

- Прав сте - отвърна Ага Хан.- Скоро осъзнах, че без доказателство оръжието няма как да изпълни предназначението си. Понеже едно от ужасяващите му свойства се състоеше в това, че трябваше да бъде вкарано в човешки приемник, за да бъде съживено, преди да влезе в употреба, Акреп предложи да проведем изпитване на място, което впоследствие може да бъде открито от американците.

- Ирак - уточни Харват. - Асалаам.

- Правилно. Така не само щяхме да реконструираме болестта и да я изкараме от хибернация, но последиците от нея щяха да изпратят ясно послание на Съединените Щати и техните съюзници, че вече са изправени пред могъща военна сила, с която трябва да се съобразяват. Но аз си позволих да забравя историята - продължи той. - Много сунити мразят шиитите, но именно османците са бащите на идеята, че шиитите са по - лоши от християните.

- И все пак се присъединихте към тях - отбеляза Харват.

- Не можех да подмина с лека ръка една възможност да обединим нашите разделени религиозни общности. А и онова, което Акреп ми предлагаше, не беше просто покана за чай. Подтекстът беше пределно ясен: или сме с него и сунитите, или сме против тях. Съдейки по информацията на археолога Елисън, за оръжието, което Ханибал е пренасял през Алпите, не ни остава избор.

- И вие стояхте със скръстени ръце, докато невинни хора загинаха в Асалаам? Но щом са християни, какво ви вълнува това?

- Но загиналите в Асалаам не бяха само християни.

- За какво говорите?

- Умряха и шиити.

- Шиити? Казаха ми, че са загинали само немюсюлмани.

- Значи информацията ви не е вярна - отвърна Ага Хан. - Сунитите са били мнозинство в онова село и само те са оцелели.

- Но как?

- Понеже сунитите са вярвали, че шиитите са нечисти и по-низши в очите на Аллах, двете общности са черпили вода от различни кладенци.

- Значи болестта е била във водата? - попита Харват.

- Кладенците са само една брънка в процеса. Акреп никога не е имал намерение да включи и шиитите в обединеното ислямско царство. Той ме изигра и наложи смъртна присъда на народа ми. Затова наредих Емир Токай да бъде похитен и доведен тук. Трябваше да разберем как да имунизираме хората си. Щях да уредя пристигането на повече учени, но докато открием кои са, те вече бяха ликвидирани по заповед на Акреп. Токай беше последният ни шанс.

- И той успя ли да ви помогне?