Читать «Ответен удар» онлайн - страница 204

Брад Тор

- Не разбирам. Как османците ще използват уахабитите? И какво общо има това с болестта?

Ага Хан се вгледа в него и каза:

- Революция.

- Революция ли? Къде? В целия мюсюлмански свят?

- Рано или късно - да, но първо трябва да дадат пример, който ще вдъхне сили на всички мюсюлмани да въстанат. Това ще се случи в най-свещената, най-свидна на мюсюлманите страна, която едновременно с това е символ на корупцията и в която западното влияние е най-силно - Саудитска Арабия.

Харват беше стъписан.

- Как се надяват да го постигнат? Та нали династията на Сауд управлява страната с желязна ръка?

- Уахабитите изчакват търпеливо времето си. С помощта на Ал Кайда успяха бавно да се внедрят в редиците на саудитската армия и силите за сигурност. Макар че много войници и полицаи не са предани на Бен Ладен или уахабизма, те едва ли ще са достатъчно, за да окажат отпор. В спорадичните престрелки, предприемани от уахабитите, за да изпитат решимостта на военните и полицията, многократно е ставало очевидно, че саудитската армия и правоохранителните органи не са склонни да стрелят по своите съграждани.

Харват усети как кръвта в тялото му се вледенява.

- А ако американските части в региона се опитат да помогнат за потушаването на бунта…

- Срещу тях ще бъде използвано оръжието на Ханибал, което ще бъде разпространено и в самите Съединени щати. Уахабитите се нуждаят само от дванадесет до двадесет и четири часа, за да завземат властта от саудитското кралско семейство и да поставят под пълен контрол страната. Саудитска Арабия е ключът към болестта, към революцията, към всичко. Ако цитираме историята с известни поправки, накъдето поеме Саудитска Арабия, натам поема и останалият ислямски свят.

Харват знаеше, че Ага Хан е прав. Предвид неудържимата омраза, която уахабитите изпитваха към Америка, и огромния военен арсенал на саудитците, закупен от САЩ и складиран през годините, новата Саудитска Арабия (или както там щяха да я нарекат екстремистите) незабавно щеше да се присъедини към списъка на престъпните режими.

Но това не беше всичко. Със своя праволинеен социален религиозен курс радикалният ислямски фундаментализъм щеше да се разпространи в съседните държави. Както Съветският съюз беше погълнал своите съседи, така и Саудитска Арабия щеше да играе ролята на Майка Русия в Близкия изток и страни като Оман, Катар и Обединените арабски емирства щяха да последват съдбата на Полша, Източна Германия и Чехословакия.

С напредването на изток Пакистан щеше бързо да рухне, а заедно с него и надеждата ядрените оръжия да не попаднат в ръцете на уахабитите. Щом Индонезия, като най-многобройна мюсюлманска нация, се присъединеше и станеше новия Китай, жадният свят щеше да бъде въвлечен в сблъсък, по-опустошителен от всякога.

Едно беше сигурно - засега екстремистите можеха да използват болестта само като заплаха, но несъмнено, щом станеха готови, щяха да я пуснат срещу останалия свят.

- Как османците изобщо са убедили уахабитите да се съгласи с всичко това?

- Османците признаха мощта на уахабитите и отрано застанаха на тяхна страна. Така успяха да си осигурят достъп до Бен Ладен и да създадат Ал Кайда. Това е връзка между религия и политика - брак, сключен на небето. Уахабитите осигуряват духовните предпоставки за революцията и за основаването на единна ислямска държава, а османците предоставят своето ноу-хау и уменията за ефективно държавно управление. Едно от нещата, в които уахабитите успяха да вникнат, е, че независимо от сходната си социална програма талибаните бяха разгромени, защото нямаха представа как да съхранят суверенитета на държавата си - нещо, в което османците са доказали, че ги бива.